VW1303 Shark: u raljama promjena

VW1303 Shark: u raljama promjena

VW 1303 The Shark

Denis Čule zagriženi je ljubitelj VW buba, ovo mu je već drugo takvo vozilo. Prvi njegov VW zračnjak bio je VW 1300 godišta ’71, automobil u dobrom stanju kojeg je vozio između četiri i pet godina.

Pet godina trajalo je i bubaški sušno razdoblje, sve dok Denis napokon nije nabavio prekrasnu, metalik ljubičastu Superbubu, VW1303 iz 1973. godine. Za taj se auto nije moglo reći što i za prethodni – Denisova nova mezimica nije bila u nekom superdobrom stanju. Ipak, mehanički ispravna i registrirana, ova je buba bila sve, samo ne neki truli “barn find” koji je godinama ležao pod nekim stablom – bio je to auto non-stop u pogonu, a to nešto “akni” od hrđe, koje je prekrivao metalik lak moglo joj se i oprostiti.

VW 1303 vinkovčanina Denisa Čule

No, hrđa k’o hrđa, vremenom je napredovala, tako da je u posljednje vrijeme Denisova ljubičasta zvijer dobro izgledala samo izdaleka. Pucanje tvrde metalik boje, koja je dugo skrivala rupice od korozije sve je više otkrivalo neugledne rane u metalu. Vlasnika je to počelo deprimirati, a troškovnik neke prave, detaljne restauracije nije se uklapao u njegove trenutne životne planove.

Rješenje je došlo u obliku prijedloga iz prijateljskih krugova – napraviti low-budget “obradu” auta, s detaljima poput pop-zakovica umjesto kromiranih lajsni, nekim rupama namjerno zakrpanim vidljivim limom i zakovicama, uz bojanje tamnosivom mat bojom u kombinaciji s mat crnim detaljima, te nekim dekorativnim motivom na bokovima. Misao vodilja cijelog projekta bila je da se ponovo napravi atraktivno vozilo, s tim da se svako daljnje napredovanje hrđe može djelomično sanirati (što mat boja olakšava) i naravno – da cijeli projekt ne košta puno više od 1000 kn.

Ovaj ratlook-mat projekt izveden je u dvorištu (i uz pomoć) prijatelja, a rezultat je ispunio sva očekivanja. Kombinacija tamnosive i crne mat boje izrazito je atraktivna, a jedina dvojba odnosila se na kromirane “mangelsice” – da li i njih oblačiti u crno? Nakon razmatranja plasti-dipa kao jedine moguće opcije za to, jer je u startu određeno da se felge ne smiju trajno obojati, ipak se odustalo od toga i one su ostale kromirane.

VW 1303 s ponosnim vlasnikom za volanom
VW 1303 s ponosnim vlasnikom za volanom

“Ralje” na bokovima, motiv preuzet s bombardera iz drugog svjetskog rata, rezane su od samoljepljivih folija, također u prijateljskoj izvedbi i ovom su automobilu dale konačan vizualni pečat. Hrabro i drugačije, Denisova se buba svakodnevno vozi slavonskim šorovima, te s još nekim sličnim uratcima polako utire put custom-verzijama vremešnih automobila u tvrdim slavonskim glavama.

Optimistična tvrdnja? Živi bili pa vidjeli.

U nastavku: foto-galerija (foto: Krunoslav Turda)

Designed by T-mark Vinkovci