Vožnja motociklom kao antistres terapija

Vožnja motociklom kao antistres terapija

Vožnja motocikla

Stres je najčešći “okidač” za mnoga oboljenja, psihička i fizička. Živimo na način da je većina nas pogođena tom boljkom današnjice, a postoje brojne aktivnosti kojima se stres može umanjiti. Najčešće spominjane su razne sportske aktivnosti, boravak u prirodi, meditacija, ili kombinacija više takvih aktivnosti.

Gdje je u toj priči vožnja motocikla?

Prije no što zagrebemo u kemijske procese koji se događaju u ljudskom tijelu, hormone i slično, pokušajmo to objasniti svakodnevnim, jednostavnim jezikom: vožnja motociklom kombinacija je tjelesnog umora i moždanog “čišćenja”. Za razliku od vožnje automobilom, vožnja motocikla zahtijeva veću aktivost cijelog tijela jer na motociklu se naginjete, pomičete na sjedištu, radite s obje ruke i obje noge, a koncentracija mora biti mnogostruko veća nego pri vožnji automobila, jer o koncentraciji i neprekidnom analiziranju situacija u prometu nerijetko ovisi život vozača i putnika na motociklu. Vožnja motocikla ne ostavlja mjesta razmišljanju o bilo čemu drugome osim razmišljanja o samoj vožnji.

Preduvjet tome da vam motocikl bude antistres terapija jest iskustvo upravljanja istim, da vam sam motocikl ne bi bio uzročnik stresa. Ako ispunjavate taj preduvjet i često vozite motocikl, onda već jako dobro poznajete taj osjećaj ugodne otupjelosti i smirenosti nakon vožnje, ravan npr. pušenju nekih ilegalnih cigareta (ili slično).

Ipak, potpuno objasniti antistres efekt vožnje motocikla bez zadiranja u psihokemijske procese ne bi bilo moguće. Prije nešto više od godinu dana tvrtka Harley-Davidson Inc. financirala je istraživanje Semel instituta za neurologiju i ljudsko ponašanje pri sveučilištu UCLA.

Tri istraživača sa sveučilišta proučavali su više od 50 vozača motocikala i bilježili njihovu moždanu aktivnost i razinu hormona prije, tijekom i poslije 35-kilometarske vožnje motocikla, ali i vožnje automobila i odmaranja, zbog usporedbe. Najznačajniji rezultat istraživanja jest izmjereno smanjenje lučenja kortizola, dežurnog krivca za stanje stresa.

Vožnja motocikla rezultirala je 28-postotnim smanjenjem bio-markera stresa, ubrzala je rad srca za 11% i razinu adrenalina za 27%, što je veoma slično lakšoj tjelesnoj vježbi, a zabilježena je i povećana aktivnost osjetila, slična onoj pri meditaciji.

Dakle, ako baš i niste skloni trčanju, teretani, pecanju, a volite vožnju motorom, niste uopće na gubitku.

Vožnja motora dobra je za zdravlje. Sad je to i zvanično.

 

Designed by T-mark Vinkovci