Trash & Burn 2018.

Trash & Burn 2018.

Trash&Burn 2018 - talijanski hot-rodovi
“Visual candy” za mnoge zaljubljenike – talijanski hot-rodovi

Još jedan Trash&Burn, jubilarni deseti miting američkih automobila, održan je proteklog vikenda (22. i 23. lipnja 2018.) u Svetom Martinu na Muri.
Kada kažemo miting američkih automobila ne dodirnemo ni dio svega onoga što ovaj susret zapravo jest- on je i oldtimer, pin-up i kustom show, te rock’n’roll festival. Zbog svega toga, nisam puno razmišljao da li ću i ove godine pohoditi ovaj miting, te sam se u petak u prohladno prijepodne s ekipom vinkovačkog Hang Loose Rockabilly Festivala u njihovoj spuštenoj i chopanoj VW Bubi staroj pola stoljeća uputio u pravcu preko 300 km udaljenog događaja. Nakon prijave u obližnjem hotelskom kompleksu Termi Sv. Martin, došli smo do izletišta Goričanec, mjesta održavanja mitinga. Bubu smo parkirali izvan ograde (iako je uređena u američkom custom stilu, poštujući vrstu susreta nismo ni pokušali uvesti ju unutra), gdje je važila za prvu atrakciju na koju su posjetitelji naišli i kraj nje se fotografirali. Kiša je i ove godine padala tijekom prvog dana mitinga – ranije prijepodne je nakvasila tlo, a i navečer je pala u dva navrata, no za razliku od prošle godine nije bilo oluje da kamperima zagorča život.

Hipbone Slim One Man Band
Live svirke u petak navečer startao je Hipbone Slim One Man Band

U petak se okupila otprilike polovina svih vozila koja su ove godine prisustvovala susretu, a večer je donijela i nastupe Britanca Hipbone Slim One Man Band-a, te domaćih bendova Billie & The Kids (pojačanih s dvojicom Mađara) i Mojo Men From Mars. Negdje u pol nastupa Billie & The Kids smo pobjegli u sobu, smrznuti – temperatura je pala na 10 (neki kažu i manje) stupnjeva Celzija.

Trash&Burn 2018. - prizor s Pin-up photo contesta
Prizor s Pin-up photo contesta

Subota je donijela ljepše i toplije vrijeme. Tijekom poslijepodneva na livadu se naguralo mnoštvo automobila (bilo ih je sa svih strana, uglavnom iz Austrije, Slovenije, Mađarske, Italije, Njemačke i Hrvatske), a i posjetitelji su nahrupili u značajnom broju – cijena ulaza bila je korektna, 25 kn po osobi za jedan dan (sve pohvale organizatoru za takav pristup). Pin-up photo contest odvijao se na dva odvojena proplanka, bez izravnog pristupa publike koja je s druge strane ograde mogla promatrati što se događa, a s dobrom foto-opremom i ukrasti pokoji kadar.

Atraktivna unutrašnjost: 1960 Buick La Sabre convertible
Atraktivna unutrašnjost: 1960 Buick La Sabre convertible
Ultimativna rockabilly pila: 1951 Mercury Coupe, top-chop hot-rod
Ultimativna rockabilly pila: “Top-chop” 1951 Mercury Coupe

Primjetne su razlike u pristupu američkim oldtimerima među vlasnicima iz različitih država. Svi oni često dosta ulažu u sjaj i restauraciju izvornog stanja, ali za razliku od Hrvata koji se rijetko ili nimalo odlučuju za druge stilove, ostali znaju voziti i aute iz pedesetih i šezdesetih prekrivene hrđom i patinom proteklih desetljeća, ili prerađene u rockabilly stilu, dok je stil talijanskih hot-rodova posebna priča.
Na miting se prošvercao i poneki neamerički motor, pod isprikom custom prerade (a bile su stvarno dobre, tako da nije za zamjeriti), a varaždinski TR Bikes dovezao je nekoliko svojih prerada Harley-Davidson motocikala.

Subota poslijepodne: mnoštvo posjetitelja
Subotnje poslijepodne: mnoštvo posjetitelja
Wild Evel, atraktivni austrijski DJ
Wild Evel, atraktivni austrijski DJ
Vrijedno ugostiteljsko osoblje
Vrijedno osoblje 😉
Pete & The Shine Brites
Pete & The Shine Brites

Subotnja večer donijela je konačno opuštanje svima – nije bilo hladno kao prethodne večeri, pivo je teklo u potocima, za hranu se čekalo u redu. Nakon izvrsnih DJ-a, krenule su live-svirke. Svirali su talijanski sastav Pete & The Shine Brites, Austrijanci The Tri-Gantics i hrvatski bend Thee Melomen. Između Austrijanaca i Hrvata svoj je burlesque show imala Miss Kate De Vienne, a nakon svega toga u birtiji preostalu je publiku još jednom zabavljao Hipbone Slim.

Ponovo nismo poslušali sve izvođače, već smo nakon prvog benda zbog sutrašnjih privatnih obveza krenuli kući.

Deseti Trash&Burn ponovo je zabavio mnoštvo ljudi i privukao brojne vlasnike atraktivnih i za naše prilike rijetko viđenih vozila. Nećemo s ovog susreta izostati ni sljedeće godine.

U nastavku: opširna foto galerija s događaja

Tekst i fotografije: Krunoslav Turda

« 1 od 3 »

 

https://www.facebook.com/trashnburn.mitingamerickihautomobila/

https://www.facebook.com/events/2070756769631337/

Designed by T-mark Vinkovci