Tomić Custom Bike

Tomić Custom Bike

Slagati custom motocikle glavna je djelatnost tvrtke Tomić Custom Bike. Dogovoriti, predložiti, nabaviti dijelove, prekrojiti, obojati, sklopiti, sve je to svakodnevica Gordana Tomića i njegovih djelatnika. Posao koji se voli i od kojeg se živi. Najbolja moguća kombinacija.

Radionica Tomić Custom Bike
Fascinantan prizor za sve ljubitelje motora – radionica Tomić Custom Bike

Svima onima koji ne žive taj posao, a vole custom motocikle, ovakva je radionica Sveti gral. U Tomić Custom Bike doveo me je prijatelj Dario Marin, a već pred ulazom moglo se vidjeti nekoliko predobro složenih motocikala. U radionicu sam ušao s dozom strahopoštovanja. Kao dijete kada posjeti Disneyland, ulaskom u Tomić Custom Bike istoga trena zaboravite na vanjski svijet. Bila je subota, u radionici su bili jedan djelatnik, vlasnik Gordan Tomić i jedan čovjek jednako zacakljenih očiju kao što su u tom trenutku bile moje, a za kojega sam nekoliko trenutaka kasnije saznao da je klijent kojemu se nekoliko koraka dalje gradi motocikl.

Gordan Tomić (lijevo) i Dario, jedan od zadovoljnih klijenata
Gordan Tomić (lijevo) i Dario, jedan od zadovoljnih klijenata

Sam Gordan Tomić vašu će stranicu dojmova o njegovoj radionici ispisati na najbolji mogući način – ljubazno, prijateljski i masnih ruku od rada na nekom od motora pored vas. Za njim je već 12 godina rada na preradama i proizvodnji motocikala. Dobro ste pročitali -Tomić Custom Bike je tvrtka registrirana, između ostalog i za proizvodnju, tj. slaganje motocikala od nule. Za TCB se u jednoj njemačkoj radionici proizvode rame motocikala sa atestom, a po željama Gordana Tomića, tj. njegovih klijenata. Na te se okvire montiraju razni motori – ponekad su to rabljeni, generalno sređeni motori Harley-Davidson, nekad zamjenski motori – replike HD-a, ili bilo što drugo što klijent poželi, a može se nabaviti.
Do sad je sklopljeno 22 komada motocikala, a osim najčešćih – cruisera, bobbera i choppera, sve su traženiji i café raceri, kojih su složili već 6 komada. Naravno, ne grade se motocikli “from the scratch” svakoga dana – Tomić Custom Bike radi i servise motocikala, te prerade serijskih motocikala raznih proizvođača (prerađeno ih je već preko 400), a tu na samom ulazu je i The Back Door Store, trgovina moto opremom, alatima i dijelovima, te odjećom i obućom u custom-culture stilu.

Custom preradu nisu izmislile specijalizirane radionice. Custom je nešto što se oduvijek spontano događalo u individualnim garažama, kroz kreacije raznih zaljubljenika u motore sa stvaralačkim porivima. Individualne, “kućne”prerade cijeni i Gordan, te je spreman pomoći individualcima bogatim iskustvom atestiranja vozila vlastite proizvodnje.

“Nazovu me ljudi ponekad, kada zapnu u preradi, najčešće zbog dvojbi oko atesta ili slično. Nije mi problem pomoći. Ništa tu nije tajna, propisi su jasni i ako ih se držite, lako ćete atestirati prerađeni motocikl.”- kaže Gordan. Tako smo se u razgovoru dotakli npr. teme bočnih registarskih tablica, pozicije na koju ih treba montirati da bi se postigla vidljivost određena u propisima za atest (obavezno na lijevoj strani motocikla, s tim da ih se mora vidjeti iz kuta od 30 stupnjeva udesno u odnosu na uzdužnu os motocikla), te teme stražnjih žmigavaca za koje je, osim maksimalne udaljenosti prema naprijed od 25 cm u odnosu na stražnji kraj motocikla, također propisana vidljivost od 30 stupnjeva sa suprotne strane žmigavca, u odnosu na uzdužnu os motocikla.

Novi projekt Tomić Custom Bike-a
Kao djeca u Disneylandu – s ushićenim vlasnikom razgovaramo o gradnji njegovog motocikla i razgledamo nabavljene dijelove u chrome/brass kombinaciji

Razgovarali smo još o raznim drugim temama, između ostalog i o nekim postupcima bojanja i plastifikacije dijelova, gužvi predmeta koje rješava odjel za ateste pri CVH i slično. Nakon što sam shvatio da bi majstor Gordan rado nastavio s radom na motociklu kojim se bavio kad smo došli, pozdravili smo se. Do nekog drugog susreta, ili dvadeset i trećeg sastavljenog motocikla, svejedno – sigurno ćemo vidjeti još puno toga zanimljivoga iz radionice Tomić Custom Bike.

Prerade - Tomić Custom Bike
Na radnom stolu (slika lijevo) – skoro dovršena prerada, na ulazu u radionicu (desno) – “Blackline”, posljednji dovršeni proizvod radionice Tomić Custom Bike

Za više detalja posjetite www.tomicbike.com (s upaljenim zvučnicima 😉 )

U nastavku: galerija fotografija (prostor tvrtke, motocikli u redu čekanja i neki od uspješno složenih motocikala)

Designed by T-mark Vinkovci