The Cat Paws

The Cat Paws

The Cat Paws - svirka

Široke nabrane suknje na tufne. Visoke pete. Retro-košulje, jeans, briljantin u kosi. Zulufi. Senzualni glasovi, jak ritam. Elvis, Cash, Buddy, Jerry Lee. Znate li sad o čemu pričam?

Da, rockabilly.

Rockabilly scena u Hrvatskoj možda nije velika, ali ima se čime pohvaliti.

The Cat Paws su četvorka iz Daruvara koja već šest godina praši odličan bluzični rock i oduševljava svakim nastupom. Josip Martinović (vokal), Miroslav Gorša (kontrabas), Željko Volenik (gitara) i Dario Santo (bubnjevi) četiri su rockabilly mačka koje je spojila ljubav prema ovom glazbenom pravcu 50-ih i svemu što uz njega ide. Sviraju po Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Austriji, Nizozemskoj, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini – preko 400 svirki, više od 80 gradova. Sviraju po festivalima, klubovima, kafićima, motorijadama i ponekoj svadbi, uglavnom glazbu iz 50-ih i 60-ih: Elvis Presleya, Johnny Casha, Carla Perkinsa i ostalih faca iz tog razdoblja, te ponešto novije (padaju mi na pamet Stray Cats i sjajna izvedba “I’m On Fire” Bruce Springsteena).

A sviraju jako, jako dobro. Tehnički superiorno izvlače bogatu paletu zvuka, upotpunjenu Josipovim bogatim, baršunastim glasom. I nemojte od njih očekivati tek puku imitaciju Elvisa i ostalih zvijezda prošlosti – u svaku izvedbu unesu mrvicu svojeg izričaja i poprilično improvizacije.

Njihov odnos prema ovoj glazbi nije “to je gaža, ajmo to odraditi”- njihov odnos je ljubav koja se se doslovno osjeti u svakoj odsviranoj noti.

No posebnost koja se kod Cat Pawsa ističe svakako je kontrabas; kad čujete taj duboki ritmični “slap”, noge vam ne mogu ostati mirne. A kad se svirka raspojasa, kontrabas im služi i za pentranje po njemu. Čovjek se pentra, i u isto vrijeme svira. Teško je to opisati, to se mora doživjeti.

Pa, ako poželite doživjeti par sati ekspresnog povratka u neku drugačiju prošlost, toplo vam preporučam da to prvom prilikom napravite uz The Cat Paws.

 

Tekst: Gordana Ilić-Ostojić

Foto: https://www.facebook.com/TheCatPaws/

 

"The Cat Paws" Daruvar

Designed by T-mark Vinkovci