Teatar Blues Band (Osijek)

Teatar Blues Band (Osijek)

Teatar Blues Band (Osijek) na 12. Sugarcube Blues Festivalu u Županji
Teatar Blues Band na 12. Sugarcube Blues Festivalu u Županji (foto: Branko Galičić)

Za Slavoniju se posljednjih godina ne može reći da pršti novim glazbenim imenima. Zapravo, jako malo dobroga se u posljednjih 10 godina dogodilo u toj ravnici na području rock-a i srodnih glazbenih žanrova. Povremeno iz te dosade iskoči neko mlado i zanimljivo ime poput osječanke Mie Dimšić, no oni željni “masnijeg” zvuka već su dugo ostavljeni kratkih rukava. 
U takvoj situaciji, klupske svirke cover bandova dobivaju značaj kakav nisu imale valjda još od 60-ih godina, a izvođačka kvaliteta je jedini čimbenik koji popunjava klubove ili ih ostavlja praznima.

Osječka rock/blues/jazz scena uglavnom se vrti oko 20-ak ljudi koji se izmjenjuju u različitim bendovima. Sve te bendove, kao i mjesta na kojima nastupaju karakterizira oveća doza entuzijazma i ljubavi prema glazbi.

Tomica u akciji - 12. Sugarcube Blues festival (foto: Branko Galičić)
Tomica u akciji – 12. Sugarcube Blues festival (foto: Branko Galičić)

Ništa drugačija nije ni priča o Teatar Blues Bandu, čiji začeci sežu još u 2006. godinu. Kroz sve te godine, imena i postave ovog benda su se mijenjale, no možemo reći da njegovu jezgru čine Vjekoslav Miling (ritam gitara), Tomica Miklić (solo gitara) i Ivan Fekete (bas), sva trojica izvrsni glazbenici, a u posljednje vrijeme odlično su ih upotpunili Miroslav Farkaš (bubanj) i Branimir Luc (vokal).

Osnovni repertoar banda obuhvaća značajnije blues autore i izvođače poput Willie Dixona, Muddy Watersa, B.B Kinga, Robert JohnsonaStevie Ray Vaughana i drugih, a nađe se tu i drugih žanrova koje dečki virtuozno otpraše (izdvajam ShadowseAllman Brothers Band). Jednom sam u šali rekao basistu Ivanu Fekete kako ću doći poslušati svaki bend u kojem on svira, jer tu ne može biti greške (isti taj basist skupa s Vjekoslavom Milingom svira npr. i u izvrsnom jazz sastavu Sing Song Swing).

Teško je uopće izdvojiti bilo koga iz benda, no svakako treba napomenuti kako je Branimir Luc donio dobrodošlo osvježenje ovim prekaljenim mačorima. Ta visoka, bradata pojava hrapava glasa uspješno zadržava pozornost publike, te s njom neposredno i iskreno komunicira. Tako je bilo i prije tjedan dana na 12. Sugarcube Blues festivalu u Županji – Teatar Blues Band ponovo je bio doživljaj za preporuku, uzbudljivo putovanje kroz zvuke i ritmove, vrijeme i prostor.

Ne propustite njihov sljedeći gig kada se pojave u vašoj blizini.

(u nastavku – galerija fotki izvrsnog Branka Galičića)

Designed by T-mark Vinkovci