Stvor

Stvor

Stvor - rad na TomKlubu u Požegi
Tom Klub, Požega

Dervišaga je mjesto smješteno 5 km istočno od Požege, na rubu Požeške gore. U Dervišagi živi nešto manje od tisuću stanovnika i jedan Stvor.

Stvor nije slavonska verzija čudovišta iz Loch Nessa, niti iz bilo kakvog drugog jezera, jer kraj Dervišage jezera nema. Radi se o nazivu kojega je Dragan Matičević, nakon višednevnog, čak višetjednog razmišljanja smislio za svoju radnju dok je jednog dana pregledavao hrpu svojih crteža. Iz te hrpe izdvojio je crtež na kojem je bila nacrtana neka nedefinirana životinja, neka čudna zvijer. Ukratko – neki Stvor.

Rovinjska šetnja, rapidograf i bojice, Copyright: Stvor
Rovinjska šetnja, rapidograf i drvene bojice. 🙂

Priča o Stvoru, kao i mnoge druge životne priče, započinje pogrešno odabranim fakultetom. Često se, osobito u manjim sredinama, crtački talent degradira na nivo nebitnog hobija (“od tog se ne živi”, “nema kruha bez motike” i slično), tako ga je i Dragan ostavio po strani dok je upisivao građevinski fakultet. Grešku je uvidio tek na drugoj godini – shvatio je da ga građevinarstvo zapravo i ne zanima. No, Stvor s početka priče nije stvoren još tih dana, već je Dragan prvo radio “normalne” poslove, mahom frustrirajuće i potcijenjene. Od tih je poslova živio godinama, u sebi akumulirajući nezadovoljstvo. Ali, tko bi se usudio ostaviti normalan posao i otvoriti obrt, da bi živio od crtanja po zidovima?

Dragan Matičević se usudio. I kako već slike koje su pred vama kažu – nije pogriješio. Umjesto potplaćenih poslova i za psihu nezdravih poslovnih okruženja, izabrao je ono što voli raditi – crtanje, oslikavanje. Većinom po zidovima, vanjskim i unutarnjim, ali i oslikavanje raznih photo-point-a, scenografija, crtanje portreta ili predložaka za tetovaže.

Detalj Orloja u Pragu, 2B olovka 63x46 cm, Copyright: Stvor
Detalj Orloja u Pragu, 2B olovka 63×46 cm

Više godina, još od prije pokretanja vlastite djelatnosti, Dragan je član požeške udruge likovnjaka PožArt, koja ove godine obilježava deset godina postojanja, a pred izdavanjem im je i monografija koja će pokriti ukupni rad udruge. Sklonost k suradnji s različitim kreativcima odvela ga je i do Dinka Glada (Retrolution Cycles, ovdje predstavljenog ranije), tvorca unikatnih bicikala iz Batrine, kojem je ukrasio već nekoliko bicikala. Tražen je u školama čije jednolične zidove s uspjehom uveseljava, zvali su ga HGSS-ovci, Zavod za javno zdravstvo Požega, općine i privatne tvrtke, a posljednji impozantan rad je slika rock’n’roll iguane na zidu požeškog Tom Kluba.

Oslikan hodnik, Copyright: Stvor
Oslikan zid u dječjem vrtiću “Tratinčica” u Pleternici.
Photopoint - Copyright: Stvor
Photopoint za Kukuruzni labirint OPG-a Pilaš u Viškovcima

U razgovoru samozatajan i iskren, bez trunke razmetanja, Dragan priznaje kako mu je prva ljubav i glavna vještina olovka, crno-bijeli crtež, dok je s bojama napredovao posljednjih godina zadajući si sve kompliciranije pothvate. Sudeći po najnovijim radovima, taj se trening isplatio.

Novi angažmani događaju se neprekidno, supruga Renata i 5 godišnji sin Relja ponekad ga ne vide po cijeli dan, no, u prosjeku, posao i slobodno vrijeme još uvijek dobro balansira.

Poželimo mu sve najbolje u budućem radu.

Jedan dio Draganovih radova složili smo u malu foto-galeriju u nastavku, a koga zanima više od toga, neka poprati Facebook stranicu https://www.facebook.com/Stvor-216353878950097/ .

Tekst: Krunoslav Turda
Fotografije: Stvor

 

 

Designed by T-mark Vinkovci