Sovjetski bootleg rock’n’roll 50-ih – sloboda na kostima ilegale

Sovjetski bootleg rock’n’roll 50-ih – sloboda na kostima ilegale

Roentgenizdat, gramofonska ploča "na kostima"
Roentgenizdat, gramofonska ploča snimljena na ispucanom rendgenskom filmu, ili “na kostima”, kako su te ploče zvali na sovjetskom crnom tržištu

Nedavno me pretraga materijala vezanih uz latvijskog rockabilly glazbenika Pete Andersona i njegov sjajni prateći band The Swamp Shakers odvela do zanimljive priče o rock’n’roll-u pod strogom cenzurom sovjetske željezne zavjese.

Kako već sigurno znate, Sovjetski savez bio je država strogo izolirana od utjecaja zapada, a sve s ciljem prisilnog održanja socijalizma u mnogo gorem obliku nego što smo ga poznavali mi na ex-Yu prostorima. Ukoliko su oni rijetki sovjetski građani koji su smjeli prijeći granice Istočnog bloka u povratku donijeli sa sobom neke materijalne tragove zapadne kulture ili načina života, to im je bez ikakvog objašnjenja i prava na žalbu bilo oduzimano na granici. Program nesovjetskih radio stanica bio je ometan uređajima koji su uzrokovali njegovo krčanje i šum kroz koji se nije mogao razaznati sadržaj, a bilo kakvo kopiranje zapadnjačkog stila odijevanja vodilo je u direktne probleme s policijom.

Gramofonske ploče s zapadnom glazbom (u početku su to bili jazz i swing, a kasnije i rock’n’roll) bile su veoma tražene na crnom tržištu, a sovjetski su ih građani mogli nekako pribaviti putem rubnih zemalja Istočnog bloka (npr. nama susjedne Mađarske) na čijim je granicama bilo više propusta u kontroli. Ipak, ti su materijali bili toliko rijetki da nisu omogućavali bilo kakvu konkretniju ekspanziju zapadnih glazbenih stilova među sovjetskom mladeži.

Cijelu priču o striktnoj sovjetskoj cenzuri u pitanje je dovela jedna naprava donešena iz rata. Legenda kaže da je 1946. godine jedan Poljak u tadašnji Lenjingrad (danas St. Petersburg) donio stroj za snimanje gramofonskih ploča, koji je nešto kasnije poslužio nekolicini vještih ilegalaca da kopiraju njegov princip rada na svojim strojevima iz kućne radinosti, napravljenim od starih gramofona. Medij na kojega su rezali kopije prokrijumčarenih ploča čini ovu priču posebnom – bili su to iskorišteni poliesterski rendgenski filmovi.

Roentgenizdat, glazba na rebrima, glazba na kostima, rebra, kosti, te žanrovske izvedenice poput rock na kostima, jazz na kostima – bili su to nazivi ovog glazbenog medija na crnom tržištu SSSR-a 1950-ih godina. Ploče su bile velike cca 18 cm u promjeru (7 inča), oblika najčešće izrezanog škarama, snimane su na brzini od 78 okretaja u minuti, zapis je bio plitak i rezan samo s jedne strane, a rupe za osovinu gramofona bušili su cigaretama. Kvaliteta snimaka bila je loša, ploče se moglo koristiti 5-10 puta, ali je zato i cijena bila niska (rublju do rublju i pol).

Stiljagi
Stiljagi

Popularnost ovog medija dovela je do zakona iz 1958. godine kojim se zabranjuje kućna proizvodnja gramofonskih ploča i time striktno kriminalizira ta djelatnost, a isti zakon spominje i kriminalne huliganske trendove, pojam koji se odnosi na Stiljage (Stiljagi, izvedeno iz riječi Stil), subkulturu mladih koji se oblače i ponašaju poput njihovih zapadnih uzora, a koji su bili najčešći korisnici rock-a na kostima.

Cijelu ovu priču slučajno je prilikom posjete St. Petersburgu otkrio Stephen Coates, lider britanskog benda The Real Tuesday Weld, kupivši na gradskom buvljaku jednu roentgenizdat ploču. Cijela ga je priča toliko fascinirala da ju je nastavio istraživati, te o njoj napisao knjigu pod naslovom The X-Ray Audio, a u suradnji s fotografom Paul Heartfieldom organizirao tematske izložbe, te kasnije snimio i dokumentarac pod imenom Roentgenizdat – Bone Music.

Medijsko eksponiranje poprilično zaboravljenih roentgenizdat ploča odrazilo se i na njihovoj vrijednosti – sada se nude na ebay-u po cijenama višim i od 400 dolara.

 

Za one koji žele znati više o fenomenu Roentgenizdat ploča, ali i generalno o rock’n’rollu iza željezne zavjese:

https://www.x-rayaudio.com/

https://www.theguardian.com/music/2015/jan/29/bone-music-soviet-bootleg-records-pressed-on-xrays

https://www.npr.org/2016/01/09/462289635/bones-and-grooves-weird-secret-history-of-soviet-x-ray-music

https://www.fastcodesign.com/3032206/how-soviet-hipsters-saved-rock-n-roll-with-x-ray-records

https://www.freetorockmovie.com/

http://www.pitsandersons.lv/eng/biography

Designed by T-mark Vinkovci