“Kojoti” – reunion i povratnička turneja

“Kojoti” – reunion i povratnička turneja

Kojoti, Brijačnica 2017

Pisati o Kojotima nije mi baš zahvalno. Jer – Kojoti su dijelom vinkovački bend (ZG-VK), a ja sam Vinkovčanin. Ako ih nahvalim, reći ćete da sam pristran. Ili, ako ih pokudim, da to zavist iz mene progovara (“vinkovački jal”, da malo zlorabim omiljenu frazu nekadašnjeg frenda).

Kojote vežem za jedan sretniji, bezbrižniji dio svoga života u kojem sam ih volio čuti. Poslijeratne devedesete, kad smo mislili da će sad sve biti lijepo i krasno, da nas sve skupa čeka svjetlija budućnost (bla-bla…) i kada sam, u konačnici, imao 20 godina manje, stoga mi ne zamjerite ako vam se učinim subjektivnim.

Razlog pisanja ovog posta je revival iliti reunion benda 17 godina nakon raspada. Stvar se počela događati na zimskom rock festivalu “Brijačnica” u Zagrebu, 28. siječnja ove godine gdje su ponovo okupljeni  Kojoti bili glavna atrakcija.

Kojoti - plakatOvo je kronološki još uvijek druga postava Kojota, koja je postigla najveći uspjeh i snimila sva tri albuma. Od prve postave koja je bila ful zagrebačka ostao je samo utemeljitelj Davor Viduka, gitarist i autor većine pjesama. Bas svira Vanja Marin, na bubnjevima je Bobo Grujičić (na trećem albumu je zamijenio Marija Anušića, bubnjara s prva dva albuma), a glavni vokal, iliti onaj zbog kojeg su djevojčice vrištale u prvim redovima je Alen Marin. Na “Brijačnici” bend su pojačali (i izvrsno ga upotpunili) gosti Dan Divjak na klavijaturama i Igor Iggy Djeke na usnoj harmonici.

Svi se slažu u jednom – te su večeri Kojoti zapalili “Brijačnicu”. Počeli su sa “I Wanna Be Your Dog” od The Stoogesa, a nastavili s “Jedva stojim”. Niz koji slijedi – “Sto milja daleko od nje”, “Pet milijardi ljudi”, “Trese, lupa, udara” doveo je do usijanja. Potom “Lud od slobode”, “Izgubljen u svemiru”, “Halucinacija”, “Hodala je pola metra iznad zemlje”, izvrsna “Zajaši zmaja”, “Razuzdan i lud”, te bis sa “Posljednji metak” i “Ti imaš ono što meni treba”.

Svirka Kojota jednim se dijelom nije promijenila – energija je još uvijek ista. No, godine su donijele jedan novi prizvuk -puniji, “masniji” i zreliji.

Bend upravo započinje sa samostalnom povratničkom turnejom, za koju će se, siguran sam, tražiti karta više, a kroz sve ove godine neprekinuto stvaralaštvo Davora Viduke (Kawasaki 3P u kojem je on također glavna “pogonska osovina”) i koncentrirana želja za rokenrolom ostatka benda dovoljan su kredit za najavljeno snimanje novih materijala.

Prvi solo koncert Kojota dogodit će se u Rijeci, u “Pogonu kulture” 28. travnja 2017.

Ostali, za sada poznati datumi su:

Zabok-HGF 13.05.
Pula-Kaštel 15.08.
Hum na Sutli-Hoomstock 18.08.

No, da ne pretjeram s riječima… Upalite zvučnike.

 

“KOJOTI” – DISKOGRAFIJA:

  • “Kojoti”, 1995.
  • “Halucinacija”, 1996.
  • “Sex Disco Kung Fu”, 1998.

 

Tekst: Krunoslav Turda
foto1: @blefalojz (youtube),
foto2: Kojoti official

Designed by T-mark Vinkovci