Retrolution Cycles – vremeplovi iz retro radionice

Retrolution Cycles – vremeplovi iz retro radionice

Dinko Glad - Retrolution Cycles - crni bicikl

Dinko Glad, o kojem ćemo vam danas ispričati priču, sasvim je običan mladić iz Batrine kod Slavonskog Broda. Pravnik po struci, svakoga dana putuje u Slavonski Brod na posao, gdje u doglednoj budućnosti planira i preseliti, osobito jer mu tamo živi i djevojka Jelena. U Batrini ima roditelje, roditeljski dom, kućnog ljubimca Švrću, te još jednu staru kuću u koju je smjestio svoju radionicu za bicikle, koje izrađuje ili prerađuje već nekoliko godina. Tu priča o sasvim običnom mladiću kreće jednim drugim, manje običnim pravcem.

Dinkova ljubav prema kotačima nije slučajna. Otac Vladimir dugi je niz godina sudac auto-moto utrka i zaljubljenik u automobilizam, te je još od ranog djetinjstva Dinko u svome dvorištu mogao vidjeti najrazličitije automobile – bilo je tu nekoliko Mini Morrisa, “Spačeka”, Suzuki Swift, razni Renaulti te doslovno svi sportski Fiatovi modeli s numeričkom oznakom. Dinko je, ipak, krenuo u nemotoriziranom smjeru – vlastita ga je kreativnost odvela u prerade bicikala.

Retrolution Cycles
Retrolution Cycles logo – znak “play” okrenut ka prošlosti

Retro je zajednički nazivnik većine Dinkovih bicikala, pa je iz njega izvedeno i ime – Retrolution Cycles. Savršeno se u tu priču uklopio i logo, koji je u originalu stvoren na ideji da se u jedan znak smjeste sva slova imena Dinko, no, nakon završetka stvaranja logotipa uočen je i jedan neočekivan detalj: logo nalikuje komandi “play” za reprodukciju video-zapisa, ali okrenut u suprotnu stranu – prema prošlosti. A to je upravo ono što Retrolution Cycles i jesu – vremeplov, film koji odvrtite u prošlost i zaustavite ga na određenoj godini ili razdoblju. Tako je Dinko svoj bicikl military stila smjestio u korejski rat, u rane pedesete godine prošloga stoljeća, dok crni ljepotan kojega također vidite na ovim slikama inspiraciju pronalazi u BMW motociklima iz 1920-ih godina.

Dinkovi bicikli nastaju uglavnom na sličan način – kreće se od gotovog okvira preuzetog s nekog bicikla, koji se i sam ponekad blago modificira, npr. doda mu se još poneka cijev, kao što je slučaj s crnim biciklom sa slika, koji je osim cijevi paralelnih s gornjom cijevi okvira dobio i lažni rezervoar koji ga vizualno upotpunjava. Ostatak rada nakon modifikacije okvira obično je puno slobodniji i kreativniji – kombiniraju se razni dijelovi starih i novijih bicikala, ponekad ih se malo i doradi, a nekad se, poput “Bosch” fara sa slika, ugrade na bicikl u izvornom, nerestauriranom obliku, što cijelom biciklu daje izrazit oldschool pečat.

MASH inspired bicycle by Retrolution Cycles
Vojno-zeleni M*A*S*H bicikl Dinku je najdraži uradak, kako ističe – radio ga je za sebe. Bicikl je inspiriran serijom “MASH”, a napravljen je na bazi univerzalnog mountain/city bicikla starijeg datuma, kojem je Dinko naknadno i neobično savio gornju cijev rame, ručice mjenjača stavio na neuobičajeno mjesto te ga opremio različitim retro i vojnim dodatcima.

Dinko Glad - Retrolution Cycles - crni bicikl, detalj

Crni bicikl u BMW-retro stilu (Dinko ga zove Oberleutnant) izrazito je atraktivan. Osim spomenutih modifikacija okvira, bicikl je opremljen retro gumama, glava prednjeg kotača s integriranom bubanj kočnicom je porijeklom s Tomos mopeda, a žbice su za taj kotač morale biti rađene po mjeri. Jednako kao i M*A*S*H, i ovaj bicikl ima mogućnost podešenja sjedišta (staro, englesko, marke “Brooks”) u pravcu naprijed-nazad. Iza sjedišta nalazi se valjkasta kutija, zapravo limeni kontejner od gas-maske, a na nju je dodana naljepnica s motivom iz kultnog stripa “Alan Ford”, koja će mnoge usne razvući u osmijeh. Prednja je vilica izrađena od dvaju vilica brdskih bicikala s dodanim amortizerom u motorističkom springer stilu i dizajnom je veoma uspjela. Guvernal je opremljen atraktivnim, “naopakim” ručicama kočnica. Blatobrani su dobili zanimljivo oblikovana produbljenja, a  zgodni su detalji i futrola sa zahrđalim alatom, te grunfovske “goggles”, retro naočale najčešće okačene povrh starog Bosch fara.

Dinko Glad, Batrina - Slavonski Brod, Retrolution Cycles
Dinko Glad, slika iz video-reportaže SBTV

Svojoj djevojci Jeleni, koja jako voli kavu, Dinko je izradio lijep bicikl na tu temu. Nazvao ga je “Coffee Queen”, a opremio ga je brojnim dodatcima izrađenim od drveta, te zvoncem u obliku šalice kave. Slike tog bicikla, kao i slike jednog veoma jednostavnog, spartanskog retro-trkača, također možete vidjeti u foto galeriji ispod članka.

Coffee Queen, Retrolution Cycles

Osim već završenih bicikala pohranjenih u prostorijama stare, srećom prazne kuće, u Dinkovoj se radionici uvijek nađe 2-3 tekuća projekta, bicikla koje uređuje za sebe ili prijatelje.

Na pitanje bi li prodao neki od gotovih bicikala, Dinko odgovara potvrdno. Ne vidi, kaže, smisao u gomilanju bicikala koji se ne voze, a za nove kreacije uvijek zatreba poneka kuna. Ipak, na pitanje “Koji?” ozbiljno se zamisli. Koliko će teška biti ta odluka, potvrđuje u šali i otac Vladimir konstatacijom da, pored tolikih bicikala, za svoje potrebe bicikl posuđuje od susjeda jer mu Dinko svoje uratke ne daje za svakodnevnu uporabu.

Razgovor smo završili bikerskim pozdravom.

Do nekog drugog susreta, do nekog novog atraktivnog bicikla.

https://www.facebook.com/retrolutioncycles/

 

Designed by T-mark Vinkovci