Pin-up (modeli, slike)

Pin-up (modeli, slike)

Pin-up model, pin-up djevojka je model čije masovno reproducirane slike ostvaruju široku primjenu u popularnoj kulturi. Pin-up slike namijenjene su neformalnom prikazivanju, tj. da budu prikačene ili pribodene (“pinned-up”) na zid ili druge površine.

Pojam “pin-up” može predstavljati razne crteže, slike, ilustracije i fotografije. Pojam je u ovom značenju prvi put zabilježen u zvaničnom engleskom jeziku 1941. godine, dok praksa iz koje on proizlazi seže u posljednje desetljeće 19. stoljeća.

Pin-up slike mogu biti isječene iz različitih tiskanih magazina i novina, ili se u tu svrhu mogu koristiti razglednice ili litografije, dok se poster kao nasljednik ovakvog oblika prikazivanja pojavljuje sredinom 20. stoljeća.

Betty Grable, poznata pin-up fotografija
Betty Grable, poznata pin-up fotografija

U odnosu na djevojke, manje su zastupljeni muški pin-up modeli, a njihovo postojanje kao ciljanu publiku ima žene, ali i muškarce homoseksualne orijentacije. Najeksploatiraniji primjeri su James Dean i Jim Morrison.

Korijeni pin-up prikazivanja žena sežu u godine nakon 1890. kada su glumice i žene – izvođači burleske uvidjele snagu fotografije kao sredstva svoje profesionalne promocije, te su svoje fotografije pribadale na stijenke oglasnih ploča, stupova i na drugim sličnim mjestima.

Ovakvo je prikazivanje u to vrijeme imalo izrazite seksualne konotacije, jer se smatralo da “što je žena javno dostupnija, toliko je više “javna” tj. dostupnija i njezina seksualnost” (prema povjesničarki Maria Eleni Buszek).

Jedna od najpoznatijih pin-up modela bila je glumica, pjevačica i seks-simbol svoga vremena Betty Grable, čije su se slike učestalo mogle vidjeti prikačene na vratima ormarića američkih vojnika u drugom svjetskome ratu.

Pin-up "nose art" na vojnom avionu
Pin-up “nose art” na vojnom avionu
Slika Alberta Vargasa
Slika Alberta Vargasa

Drugi, veoma rasprostranjen oblik takvog prikazivanja su umjetničke slike pin-up slikara, tematski u potrazi za idealnom ženskom ljepotom. Prije II svjetskog rata ove su slike bile više usmjerene na isticanje decentne ljepote žene, a manje na njezinu seksualnost, no dolaskom rata to se promijenilo te su motivi ovakvih slika postali izrazito seksualni, a najčešće su prikazivali žene u zavodničkim pozama. Jedan od najpoznatijih pin-up slikara je Alberto Vargas. Vargas se proslavio radom za “Esquire”, magazin za muškarce, za koji je 1940-ih godina naslikao cijelu seriju radova poznatih kao “Varga girls”. Magazin “Esquire” bio je izrazito popularan među američkim vojnicima tijekom II svjetskog rata, a mnogi ratni avioni bili su oslikani motivima pin-up djevojaka po uzoru na Vargasova djela, te ona George Pettya i ostalih pin-up slikara, a vjerovalo se da slike pin-up djevojaka na avionima donose sreću njihovim posadama.

Danas je pin-up evoluirao u subkulturni stil, te postoji i dalje u ženskom odijevanju i uljepšavanju, a osim ratnih aviona, slikarije pin-up djevojaka ukrašavaju civilne letjelice, te automobile i motocikle.

 

Izvor: en.wikipedia.org

 

Designed by T-mark Vinkovci