Najava: 2. Hang Loose Rockabilly Festival u Vinkovcima

Najava: 2. Hang Loose Rockabilly Festival u Vinkovcima

Hang Loose Rockabilly festival 2018. - organizacijski tim
Organizacijski tim 2. HLRF (s lijeva na desno): Matija Vukoja, Ana Vukoja, Ivan Stažić (foto: Krunoslav Turda)

“Ne mijenjaj tim koji pobjeđuje” i “bend se gleda na drugom albumu” dvije su izreke koje najbolje opisuju planove, ali i strahove ekipe organizatora drugog Hang Loose Rockabilly Festivala u Vinkovcima. Nakon uspješnog prvijenca održanog u kolovozu 2017. godine, pozitivno primljenog od posjetitelja iz Vinkovaca, ali i šire Slavonije, pred ovim timom nalazi se zadatak kojega su oni ozbiljno shvatili.

U uvodu press-konferencije održane 18. svibnja u Vinkovcima, Ana Vukoja, voditelj projekta je izjavila:

Ohrabreni uspjehom i pozitivnim reakcijama na prvi Hang Loose Rockabilly Festival, ove godine idemo korak dalje, kako smo i najavili – drugi festival trajati će dva dana i bit će sadržajno bogatiji. Organizacijski tim je isti, sastoji se od članova Udruge mladih XO-VK i Rockabilly bara Hang Loose. Festival će se održati na istoj lokaciji, u dvorištu vinkovačke Gimnazije, 10. i 11. kolovoza 2018.

Glavni dio festivala biti će svirke 5 bendova raspoređenih u dva dana: u petak, 10. kolovoza nastupiti će Dynamite Dudes (Mađarska) i Joe and his Rhythm Boys (Slovenija), dok je subota rezervirana za B and the Bops (Hrvatska) i Naked Truckers (Mađarska), dok se o petom bendu još pregovara.

Tijekom dana rockabilly atmosferu održavati će dva rockabilly DJ-a, DJ Bronco i DJ Wanderer, a kao visual candy nastupiti će zagrebačka plesna skupina Back To Swing i domaća plesna grupa festivala, koja se aktivno priprema već mjesecima.

Aktivno radimo na plesnom dijelu festivala putem plesnih radionica, plešemo rockabilly jive i stroll. U to je za sada uključeno tridesetak osoba, a nadamo se da će se pridružiti i drugi. – o plesnoj grupi festivala dodala je Ana Vukoja

Detalj rasplesane atmosfere prošlogodišnjeg festivala (fotografija: Craftomoto)
Detalj rasplesane atmosfere prošlogodišnjeg festivala (fotografija: Craftomoto)

Dvodnevni projekt zahtijeva i gotovo dvostruko više sredstava. Financijska konstrukcija festivala još nije potpuno zatvorena, a o tome Ana kaže:

Svaka nam je kuna dobrodošla. Zahvaljujemo svima koji financijski potpomažu ovaj događaj, prije svega tu su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Turistička zajednica Vinkovaca. Od vinkovačkih gospodarstvenika, tu je za sada Elemont Neon, a svoju podršku najavile su i tvrtke Promesa, Grad-Export i Leaderplakat.

Osim na pozitivne kritike prvog festivala, organizacijski se tim oslanja i na imidž kojeg Rockabilly bar Hang Loose, kao suorganizator festivala gradi već šest godina. Njegov vlasnik, Matija Vukoja festivalu će pridonijeti i organizacijom izložbe američkih, oldie i kustom automobila i motora.

Uvaženi gosti i ove će godine biti vozači kustom i američkih automobila, sve do početka 1970-ih godina. Njima je osiguran parking prostor u dvorištu festivala. Za sada imamo potvrđenih desetak auta, a sigurno će se naći mjesta za još nekolicinu, tko god s takvim vozilom bude zainteresiran. – rekao je Matija.

Promo banner 2. Hang Loose Rockabilly Festivala
Najavni banner 2. Hang Loose Rockabilly Festivala

Posjetitelji će moći razgledati sajam retro odjevnih i drugih predmeta i raznih craft rukotvorina – bit će tu vinkovačke Kerefeke, Kich Sapunich, vintage ponuda Optike Marko, osječki Elastic Heart i još neki. Duško Ilijević (Sentimental Bikes) i ove će godine za festivalsku tombolu izraditi unikatni bicikl. Za frizure posjetitelja i izvođača pobrinuti će se frizerski saloni Dlaka22 i Barbershop Španić, a raščupavati će ih craft pivovara Valens, te Dizdar-Birc sa svojim vinima. Priliku za tetoviranje posjetitelji će imati u radnji Hell Boy Tattoo Slavena Kusture.

Organizatori računaju na još više posjetitelja, te da će nastup više inozemnih bendova privući i određeni broj posjetitelja iz inozemstva. Stoga su objavili festivalsku web-stranicu na hrvatskom i engleskom jeziku, sa svim potrebnim informacijama o festivalu i vinkovačkim smještajnim kapacitetima.

Za kraj, predsjednik udruge XO-VK Ivan Stažić je rezimirao:

Ove smo godine definitivno veći, prvenstveno zbog tranjanja od dva dana, sadržajno bogatiji, a nismo se odrekli tople, obiteljske atmosfere kojom je sve odisalo prošle godine. Imat ćemo program za sve – od onih najmlađih do najstarijih. Očekujemo puno više gostiju, domaćih i stranih. Prvi festival je jako dobro prihvaćen, ne sumnjamo da će tako biti i ove godine.

Nastup benda Moonshine Alligators na festivalu 2017. (foto: Mihael Španić)
Nastup benda Moonshine Alligators na festivalu 2017. (foto: Mihael Španić)

Više informacija na https://hl-rockabillyfestival.com

Designed by T-mark Vinkovci