Motorizirani bicikl Rock Indy, unikatni prvijenac Dubravka Šotole

Motorizirani bicikl Rock Indy, unikatni prvijenac Dubravka Šotole

Dubravko Šotola 30-godišnji je Brođanin kojega bi poprilično dobro opisali sa svega nekoliko riječi – strastveni biciklist i ljubitelj različitih retro predmeta i sadržaja. Kad svemu tome dodamo i magisterij strojarstva, pomoću kojeg se zadnjih godina pozicionirao kao asistent na Katedri za elemente strojeva i konstruiranje na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu, priča o Dubravku dobiva još konkretniju dimenziju.

Bilo je za očekivati da će uz oca Gorana, poznatog brodskog biciklista, Dubravko i njegov mlađi brat Ivan (reprezentativac Hrvatske u biciklizmu i juniorski državni prvak na brdu) poprimiti strastveni biciklistički gen, no Dubravko je u obitelj Šotola unio i nešto novo – svoju ljubav prema oldtimerima i retro sadržajima općenito, koja je i kod oca i brata naišla na plodno tlo. Tako su u ovom trenutku u njihovom dvorištu parkirani Mercedes W110, poznatiji kao “repaš” (1966), Opel Kadett C Berlina (1979), te BMW 2002 (1976), a u fazi dovršetka je i Pretis-ova NSU Prima iz 1967. godine.

Vozni park obitelji Šotola: Opel Kadett Berlina (1979), Mercedes W110, BMW 2002 i aktualna restauracija, NSU Prima
Vozni park obitelji Šotola: Opel Kadett Berlina (1979), Mercedes W110 (1966), BMW 2002 (1976) i aktualna restauracija, NSU Prima (1967)

Današnja priča o unikatnom, motoriziranom biciklu Dubravka Šotole počela je 2013. godine i traje još uvijek, sve dok Dubravko ne bude u potpunosti zadovoljan uratkom, a uvijek se nađe detalja za doraditi. Pet godina trajanja uvjetovale su poslovne i obiteljske obveze, ali možda i većim dijelom istraživanje i upoznavanje metaloobrađivačkih kapaciteta Slavonskog Broda i okolice. Projekt je započeo nacrtom u Auto-Cad-u, a nastavio veoma slično – nacrtima u mjerilu 1:1, različitim kalupima i šablonima za izradu, odrađenih studiozno, kako bi i očekivali od akademski obrazovanog strojara.

Početni nacrt bicikla
Početni nacrt bicikla
Šablon za izradu okvira bicikla
Šablon za izradu okvira bicikla

No, nije sve teklo glatko. Iako je Dubravko odlično odradio šablon za izradu okvira bicikla, pri zavarivanju inox cijevi dogodilo se značajno pomicanje planirane geometrije, što je pojava koju nikako ne možete izbjeći, a tek u praksi možete shvatiti u kojoj mjeri se to događa. Vjerojatno bi s više iskustva i taj dio odradio savršeno, ovako su bile potrebne dodatne intervencije zasijecanja i ponovnog zavarivanja, sve dok konstrukcija nije dovedena u okvire željene geometrije.

Kotači i kočnice korišteni na ovom biciklu su manje-više uobičajeni elementi za moderne bicikle koje nudi današnje tržište dijelova, s malom razlikom – Dubravko je svoj uradak opremio kotačima veličine 29″, što su kotači bitno veći od onih uobičajenih i najčešće korištenih (najčešći su 26″). Specifičnost bicikla je prednja viljuška tipa girder, skinuta s DKW RT motocikla iz 1938. godine, detalj koji uz upravljač klasičnog dizajna (također projektiran u Dubravkovom ateljeu), opremljen drvenim čepovima lakiranim šelakom, te keperom omotanim ručkama daje ovom biciklu nezamjenjiv retro štih.

Girder vilica DKW-a RT

Upravljač, ručke, rezervoar
Zahtjevan dio posla bilo je i uklapanje motornog pogona uz pogon pedalama i kočnicu. Dubravko je to riješio single-speed pogonskim zupčanikom za pogon pedalama, za koji je projektirao i zatezač s dodatnim zupčanikom i oprugom, uz disk kočnicu i veći zupčanik za pogonski lanac motora. Dvotaktni pogonski motor je novi, velikoserijski kineski proizvod kakvi se najčešće koriste u ovakvim samogradnjama, a Dubravko ga je opremio i atraktivnim detaljem, filtrom u obliku umanjene boce Jack Danielsa. Pogon lancem motora prebačen je na suprotnu stranu putem dodatne osovine smještene iza okomite cijevi okvira.

Stražnji pogon bicikla i motora

Adapter-osovina za prijenos pogona na drugu stranu
Sjedište bicikla je Brooks (naravno, a što drugo?), a blatobran izveden iznad dijela stražnjeg kotača Dubravku je prouzročio višednevne glavobolje, jer nije uspio pronaći blatobran za kotač veličine 29″, pa je to na kraju riješio uspješnim “natezanjem” blatobrana veličine 26 inča.

Još jedan poseban, unikatan dio ovog motoriziranog bicikla je njegov rezervoar goriva, u potpunosti projektiran u Dubravkovoj radionici, a izrađen je ručnim savijanjem i zavarivanjem aluminijskog lima. Nakon kitanja površina do potpunog poravnanja, završen je atraktivnim finišem – lijepljenjem bakrenih listića, što je Dubravko primjenio i na prednjoj vilici, blatobranu, te kasnije i na restauriranoj retro-kacigi.

Izrada rezervoara goriva
Izrada rezervoara goriva
Najnoviji, još nedovršen detalj: "dekl" ispod motora namijenjen za skrivanje bobine i instalacije
Najnoviji, još nedovršen detalj: “dekl” ispod motora namijenjen za skrivanje bobine i instalacije

Nakon sastavljanja, posljednji u nizu radova na biciklu je izrada ukrasnog dekla ispod motora, izrađenog od dva međusobno razmaknuta lima u obliku polukruga, a ispod kojih je u planu skriti bobinu i električne instalacije motora. Dubravko također razmišlja o ekstremnijem udaljenju upravljača prema naprijed, da bi na svome prometalu ostvario željeni položaj tijela.

Dubravko Šotola na svom prvijencu
Dubravko Šotola na svom prvijencu

Naravno, ovaj projekt ne bi bio moguć bez pomoći prijatelja, kolega s fakulteta, raznih brodskih metalaca, a ne smijemo zaboraviti ni podršku i strpljenje supruge Katarine, već naviknute na Dubravkovu kreativnost zbog koje on ni minute ne sjedi mirno. Trenutno su u fazi dovršetka NSU Prima, dvosjed od automobilskog sjedišta, kozmetički ormarić za suprugu, izrađen od starog prozora zatvorenog drvenim kapcima, a intenzivno se razmišlja i o proizvodnji bicikala u manjim serijama.

U svakom slučaju, od Dubravka očekujemo još zanimljivih novosti.

U međuvremenu, pregledajte opširnu foto galeriju o biciklu i ostalim vozilima Dubravka Šotole i njegove obitelji.

 

 

Tekst: Krunoslav Turda
Fotografije: Krunoslav Turda, Dubravko Šotola

 

 

Designed by T-mark Vinkovci