“Lajka”, astronaut iz Toljatija

“Lajka”, astronaut iz Toljatija

Lada 2102 Igora Cvika - foto: Krešimir Strahonja
Lada 2102 Igora Cvika – foto: Krešimir Strahonja

Igor Cvik i Tomislav Košćak poznati su osječki šmrkači oktana. Kroz njihove garaže prošao je velik broj automobila, najraznolikijih po oznakama proizvođača, zapremninama, godištima, pa i geografskom porijeklu, tako da ste u jednom trenutku u dvorištu Igora Cvika mogli zateći npr. Pontiac Firebird Trans Am i Ladu u karavan izvedbi (VAZ 2102). Sraz istoka i zapada, pravi hladni rat u malom.

Pontiaca je zamijenilo nekoliko Jaguara, no Lada je još tu. Priča o njoj počinje u Zagrebu, gdje su Igor i Tomo u povratku s offroad natjecanja usput svratili pogledati dovoljno očuvani auto sa stotinjak tisuća prijeđenih kilometara kojeg su vidjeli u oglasniku. Prodavač je bio osebujni djed Dragutin koji ih je u jednom trenutku gotovo istjerao iz dvorišta, no stvar je ipak sretno završila i zakaparena Lada je u roku od tjedan dana bila u Osijeku.

Sraz dvaju svjetova - foto: Krešimir Strahonja
Šokantni sraz dvaju potpuno različitih svjetova – spartanska sovjetska uzdanica i razmetljivi “muscle car”, made in USA (foto: Krešimir Strahonja)

Zašto uopće Lada? Odgovor je jednostavan: zašto ne?! Iščezle s hrvatskog asfalta prije podosta godina, Lade su postale egzotika. Kad su u pitanju automobili, Igor i Tomo nemaju predrasuda – bitno je da im je zanimljiv i dovoljno vremešan da ne bude svakodnevna pojava. Nakon kupnje VAZ-a 2102, dečki su se domogli i dviju Lada 2101 – jednu bijele boje sa stvarnih 36.000 km na satu, zelenu sa 102.000, a priču bi uskoro trebala zaokružiti i Lada 2103.

Lada 2102 koju opisujemo danas je karavan verzija modela 2101 (u Rusiji zvanog još i “Žiguli”, po gorju u blizini tvornice, ili “Lajka”, učestalo u našim krajevima), proizvođenog u sovjetskoj tvornici VAZ u gradu Toljatiju od 1970. godine do početka ’80-ih (za izvoz izvan SSSR-a, a za prodaju unutar sovjetske unije sve do 1988. godine). Ovaj je automobil pod licencom izveden iz Fiatovog modela 124, s blizu osam stotina preinaka u odnosu na original. Modifikacije su se većim dijelom odnosile na motor zapremnine 1.198 kubičnih centimetara i 60 KS  kakav se nikad nije ugrađivao u Fiatove automobile. Također je korišten deblji lim za proizvodnju karoserije, a prvi modeli imali su čak i dodatnu ručnu “kurblu” za pokretanje, ako se dogodi da u hladnim uvjetima nekih ruskih područja (npr. u Sibiru) otkaže akumulator. Stražnje Fiatove diskove u ruskoj su izvedbi zamijenile bubanj kočnice. Ponudu su uskoro upotpunili motori zapremnine 1.294 i 1.452 ccm, također benzinci, a kasnije čak i jednorotorni Wankel motor snage 70 KS (proizvedeno ih je samo 250 komada zbog nedostatne trajnosti). Fiat je u početku ugovorom spriječio rusku tvornicu da Lade izvozi na tržišta na kojima se prodavao model 124, no ta je zabrana ubrzo zastarjela jer je Fiat taj svoj model prestao proizvoditi 1974. godine. Od te je godine počeo pohod Lade po cijelom svijetu, u zemljama istočnog, ali i zapadnog bloka, gdje je osvajala pristupačnom cijenom.

Razlika u visini - desno je standardna Lada 2101, lijevo je spuštena 2102
Razlika u visini – desno je standardna Lada 2101, lijevo je spuštena 2102

Igorova je Lada proizvedena 1979. godine, opremljena baznim 1.198 kubičnim motorom, a modifikacije su se zaustavile na spuštanju prednjeg i stražnjeg kraja za oko 10 cm, te širenju originalnih čeličnih felgi na dimenzije 7×13 sprijeda i 8×13 straga. Na tako proširene felge montirane su gume dimenzija 175/60 R13. Sve ostalo je izvorno, u stilu vremena u kojem je nastalo, a karakterističan miris (kojeg ste sigurno već zaboravili) unutrašnjosti automobila, sve znatiželjnike rođene 1960-ih i 70-ih trenutno i nepogrešivo vraća u djetinjstvo.

Osim već spomenute nabavke Lade 2103, Igor i Tomislav planiraju i spuštanje te montažu nekih baš dobrih felgi na skoro novu bijelu Ladu 2101 iz 1974. godine, koju vozi uglavnom Tomislav.

U tom slučaju obećavamo: prostor za foto-galeriju na ovoj stranici već ih čeka. 🙂

 

U nastavku – galerija fotografija (foto: Krešimir Strahonja)

Designed by T-mark Vinkovci