Honda CB 500 (1977) café racer – šest mjeseci do novog sjaja

Honda CB 500 (1977) café racer – šest mjeseci do novog sjaja

Cafe racer prerada Honde CB500 (1977), rad Damira Fišera (Vinkovci, Croatia)
Cafe racer prerada Honde CB500 (1977), rad Damira Fišera

Da bi odgovorili na pitanje da li je trend prerada motocikala u café racere u samom zenitu ili već na zalasku, bitno je između ostalog i gdje živite.  Na razvijenom zapadu, “preko bare” ali i u Europi, čini se da taj trend polako stagnira – svoja vrata već zatvaraju poznate specijalizirane radionice za takve prerade. U Hrvatskoj je taj trend u startu zakasnio barem 2-3 godine, tako da će vjerojatno i živjeti malo duže. Čini se da kod nas najbolji radovi tek dolaze. Do sad smo se nagledali café racera šablonski odrađenih od starih BMW boxera zračnjaka, dok je svega ostalog viđeno puno manje. Jedan od tih rijetkih ne-BMW-a jest i posljednji uradak Vinkovčanina Damira Fišera –  prerada Honde CB500 iz 1977.  godine.

Završena restauracija BMW-a r25/3Damira smo već upoznali kada je preradio svog prvijenca, Hondu CB400 N, nakon toga preradio je (također u café racera) BMW R65, restaurirao BMW R25/3 iz 1954 godine (na lijevoj slici), a Honda o kojoj ćete ovdje čitati najambiciozniji je, a vjerojatno i najuspješniji njegov dosadašnji rad.

 

 

Cafe racer prerada Honde CB500 (1977), rad Damira Fišera - početak rada

Osnova za ovaj projekt nije bila u voznom stanju- posljednja registracija ovog motora bila je još davne 1991. godine, otkad je zaboravljen stajao po šupama i garažama. Pogrešno uzubljen lanac razvoda ventila i od godina stajanja zablokirani klipovi nisu poticali početni entuzijazam, no nakon rastavljanja i detaljnog pregleda motor se pokazao dobrom osnovom za rad. Klipovi i cilindri bili su u odličnom stanju (originalni brojač pokazivao je svega 35.000 km), a Damir je promijenio primarni lanac, razvod ventila, klipne prstenove, te detaljno sredio glavu motora.

Motor CB500 prije završnog sastavljanja
Motor CB500 prije završnog sastavljanja

Nakon osnovnog osposobljavanja motora, ukazala se potreba za ugradnju modernijeg i pouzdanijeg modula paljenja – sa stranice www.cmsnl.com  Damir je naručio Dynatek elektronski sustav paljenja koji ga je riješio mnogih glavobolja.

Jedna od najvećih investicija (700 €, www.central-wheel.co.uk ) bila je kupovina novih kotača, iz razloga što originalni nisu zadovoljavali zatečenim stanjem niti željenom širinom – za naprijed kupljena je felga 18 x 3.00″ , za straga 18 x 4.25″ (obje originalne felge bile su široke 1.85″). Na njih su montirane gume Avon Roadrider 110-80 R18 i 140-80 R18. Naravno, kotači su kupljeni u dijelovima – uz naplatke po želji kupljene su odgovarajuće nabe i žbice, a Damir je sastavljanje i centriranje kotača odradio sam.

Linija motocikla izmijenjena je u cijelosti – prednja je vilica skraćena za 4 cm, dok su straga montirani YSS amortizeri 4 cm duži od standardnih. Okvir motocikla skraćen je iza nosača amortizera, a “rep” koji je zamijenio originalni rađen je čak tri puta, sve dok Damir nije napokon bio zadovoljan rezultatom. Sjedište motora izradio je zadarski meštar Emil Andrić.

Rad na ispušnom sustavu

Ispušni sustav je također zanimljiv – za Delkevic ispušne grane Damir je sam radio spojeve/koljena za izvedbu 4-1-2, dok su topovi nabavljeni na www.caferacerwebshop.com.

Nakon radova na osnovnoj liniji uslijedilo je rastavljanje, te pjeskarenje okvira i rezervoara motocikla (bilo je tu i staklarenja, tj. pjeskarenja granulama stakla, konkretno – na kapama i čašicama rasplinjača, te nabama). “Bubrezi” tj. poklopci prostora ispod sjedišta nabavljeni su od Honde CB 550. Airbox je izbačen, rasplinjači su dobili atraktivne nove difuzore s mrežicama, kojima su istokarene redukcije jer je motor imao previše zraka.

Honda CB500 Cafe racer by Damir Fišer (Vinkovci, Croatia)
Motor opisan jednom rječju – atraktivno!

Nakon opsežnog bojanja (a bojano je gotovo sve), uslijedila je montaža svih onih finih aftermarket detalja koji jednog café racera čine još posebnijim – tu su novi far Shinyo, veličine iste kao originalni, zatim sićušni Kellermann žmigavci, Daytona instrumenti i kontrolne lampice, Wannabe Choppers ručice kvačila i kočnice, retrovizori, pomaknute nožne komande…

Naravno, s ovakvim motociklom ne idete direktno na tehnički pregled. Atest ove prerade odrađen je u CVH Velika Gorica, na Odjelu za ispitivanje vozila. Motocikl je atestiran u jednom danu, bez ikakvih problema – Damir Fišer svoj je posao odradio besprijekorno.

Honda CB500 Cafe racer by Damir Fišer (Vinkovci, Croatia) Rezultat šestomjesečnog Damirovog rada plijeni pažnju gdje god da se pojavi, a od prije nekoliko dana je na novoj adresi u Zadru. Kada bi postojao neki konkurs za izbor najljepše moto-prerade u HR, ovaj bi motor vjerojatno bio visoko rangiran.

Nadajmo se da nećemo dugo čekati nove radove ovog vrijednog i iskusnog vinkovačkog majstora, a do tada – uživajte u fotkama galerije koja slijedi.

Tekst i fotografije: Krunoslav Turda
Fotografije faza rada: Damir Fišer

Designed by T-mark Vinkovci