Greasy Flat 4

Greasy Flat 4

 

Greasy Flat 4, svirka u osječkoj Tvrđi
“Greasy Flat 4”, s lijeva na desno: Ivan Jukić, Matija Vukoja, Tomislav Šekerija, Dejan Radojčić (foto: Nenad Milić)

Dva su različita doživljaja popularne glazbe, zapravo, dvije su osnovne vrste konzumenata glazbe. Jedna, vezana za glazbeni sluh intenzivno doživljava melodije i ritmove i određuje se prema glazbi po onome što čuje. Druga nema puno veze sa sluhom, doživljaj glazbe najčešće veže uz njezin tekst i prepušta se inerciji mase.

Ako pripadate prvoj skupini, ne morate puno znati o rockabilly glazbi da bi uživali u svirci vinkovačkog benda “Greasy Flat 4”. Dovoljan je npr. dramatičan i uzbudljiv uvod u “Stutterin’Cindy” Charlie Feathersa da vam svirka privuče pozornost. Istog trenutka počinjete cupkati u ritmu, odlažete mobitel, pivo, čak i hitniji odlazak u WC i okrećete se prema bendu s onim “Što se to, dovraga, ovdje događa?!” pogledom u očima.
Ako ste iz one druge grupe, možete ovog trenutka prestati čitati tekst i pustit si Dražena Zečića, ili vrijeme utrošiti na bilo što drugo, primjerenije vlastitim afinitetima.

Bend Greasy Flat 4 nije tu da zabavi široke mase jeftinim fazonima – oni sviraju covere autentične rockabilly glazbe i može se reći da im to ide od ruke. Koliko uživaju u tome jasno je i prije no što čujete prvi ton: odjeća, instrumenti, mikrofoni, frizure – sve je u stilu 50-ih i 60-ih.

Nastali su na samom kraju 2017. godine, spontano okupljeni oko vinkovačkog Hang Loose Rockabilly Festivala. Osnivač benda Matija Vukoja (vokal, ritam gitara), ujedno i organizator spomenutog festivala, u jednom je trenutku shvatio da ima ekipu koja bi se mogla okušati u sviranju rockabilly-a: Tomislava Šekeriju (kontrabas), Ivana Jukića (vokal, solo gitara) i Ivana Iživkića – Malog (bubnjevi). Bio je to odvažan plan, jer se od četvorice članova jedino Tomislav Šekerija aktivno bavio glazbom u raznim sastavima, dok su Matija Vukoja i Ivan Jukić tek samozatajno “sviruckali” za svoj gušt. Osim Tomislava (koji je u jednu ruku također bio rookie, jer se s bas gitare za potrebe novog benda naglo prebacio na sviranje kontrabasa), prijašnje glazbeno iskustvo imao je i najstariji član Ivan Iživkić-Mali, no bilo je to davno u 1970-im i 80-im godinama, kada je svirao u bendovima rane vinkovačke rock scene.

Prvo zvanično pojavljivanje ovaj je sastav doživio u ljeto 2018. godine u najavnom spotu za 2. vinkovački Hang Loose Rockabilly Festival (na kojem tada još nisu nastupili) s pjesmom “Shake Your Hips” (verzija “The Keytonesa”). Uz puno vježbanja i ponekom svirkom u lokalnom bircu, bend je sljedeće godine bio spreman za treći istoimeni festival, s do sad jedinom izmjenom – umjesto Ivana Iživkića, koji je zbog privatnih obveza napustio sastav, za bubnjeve je stao (doslovno, u stojećem rockabilly bubnjarskom stilu) Dejan Radojčić, naravno – bez ikakvog prijašnjeg glazbenog iskustva, kao i pol benda prije njega.

Nastup na festivalu "Rock starci" u Starom Petrovom selu
Nastup na festivalu “Rock starci” u Starom Petrovom Selu

Nakon nekoliko godina aktivnog postojanja benda, sviračko neiskustvo njegovih članova davna je prošlost. Najveći “motorić u dupetu” svakako im je izražena samokritičnost i upornost, što rezultira sve boljim izvedbama koje im otvaraju mnoga vrata – uz velik broj slavonskih mjesta (Osijek, Požega, Županja, Vukovar, Beli Manastir, Ilok…), zbirci uspješnih svirki dodali su i Zagreb, Varaždin, Budimpeštu… Od sudjelovanja na festivalima, osim matičnog vinkovačkog HLRF-a valja istaknuti i “Rock starce” u Starom Petrovom Selu, “Two Days Rockabilly Plays” u Daruvaru, “Old Fashioned Rockabilly Festival” u Zagrebu. Osim klubova i festivala odsvirali su i poneku motorijadu, a pozvani su da upotpune i neka nekonvencionalna vjenčanja.

Od početnog repertoara koji je jedva pokrivao nategnutih 40 minuta svirke, Greasy Flat 4 sada mogu odsvirati oko dva sata covera raznih izvođača, a na toj su listi Charlie Feathers, Johnny Powers, The Phantom, Warren Smith, Budy Holly, Jack Scott, Gene Summers, Carl Perkins, Stray Cats i drugi. Stil je authentic rockabilly, s ponekim dinamičkim osvježenjem ili eksplozivnim finalnim crescendom uz žestoke solaže, penjanje po instrumentima i valjanje po bini.

Bend trenutno brusi i neke autorske pjesme, a jedan od ciljeva za bližu budućnost im je snimanje istih na dobrom, starom vinilu, kako i dolikuje pravom rockabilly glazbenom sastavu.

U međuvremenu, budući da nema tih riječi koje mogu adekvatno dočarati svirku – ne budite lijeni, zapratite Facebook i Instagram stranice benda, pokrenite dupe i posjetite prvi Greasy Flat 4 gig u svojoj blizini.

https://www.facebook.com/greasyflat4/
https://www.instagram.com/greasyflat4/

Designed by T-mark Vinkovci