Gdje su zastavice, tu je i sreća – 3. Hang Loose Rockabilly Festival

Gdje su zastavice, tu je i sreća – 3. Hang Loose Rockabilly Festival

 

Prizor s 3. Hang Loose Rockabilly Festivala, foto: Tena Bogutovac
Prizor s 3. Hang Loose Rockabilly Festivala

Prošlog je vikenda (u subotu, 29. lipnja 2019, s warm-up svirkom u petak, 28. lipnja) u organizaciji udruge “retroPERSPEKTIVA” i Rockabilly bara “Hang Loose” u Vinkovcima održan treći Hang Loose Rockabilly Festival. I ove sam godine bio dio organizacijskog tima tog festivala, tako da neke stvari mogu opisati iz prve ruke (uz, naravno, realnu opasnost da budem pristran, ali eto, što je – tu je).

Zbog bitnog zaokreta u koncepciji, treći Hang Loose Rockabilly Festival imao je važnost prvoga. Nakon prva dva festivala, smještena u centru Vinkovaca, trećim smo se ohrabrili na važan iskorak – lokacija je pomaknuta na rub grada, s asfalta školskog igrališta na travnatu podlogu Teninog salaša.

Još od prvih objava o tim promjenama suočavali smo se s kritikama, no vjerovali smo u uspjeh, iz jednog jednostavnog razloga: dvije smo godine prezentirali publici tko smo i što radimo i imali smo dojam da joj se to svidjelo, a ako se festival svidio publici, ona će doći i na Tenin salaš.

Točno 7 minuta vožnje automobilom vrijednost je koju Google maps prikazuje za udaljenost od centra Vinkovaca do Teninog salaša. Ako vam baš svi semafori svijetle crveno, to se može odužiti na čitavih 10 minuta. Ako vam se naša priča svidjela, 10 minuta ne bi trebalo biti problem. Novost je također bila naplata ulaznica, za koju važi isto: ako vam se sviđa to što radimo, 25 kn za ulaznicu u pretprodaji također vam ne bi trebalo biti puno.

Izložba oldtimer i custom vozila, foto: Mirjana Pjevac
Izložba oldtimer i custom vozila

Tako smo razmišljali. Po rezultatima trećeg Hang Loose Rockabilly Festivala, reklo bi se da vam se naša priča sviđa, jer posjetili ste nas u većem broju nego na prva dva festivala. Sviđaju vam se plesni ritmovi jednog od najranijih stilova rock’n’rolla, sviđaju vam se tufnice na haljinama i suknjicama posjetiteljica skockanih u pin-up stilu, sviđa vam se izložba starih automobila, naš sajam kreativnih obrta i Retro Yard Sale… Sviđaju vam se i naše zastavice, koje uvijek veselo lepršaju iznad glava. “Gdje su zastavice, tu je i sreća”, čuli smo još davno od naše prijateljice Ive. I držimo se toga.

Festival je za posjetitelje bio otvoren u 17 h. Društvo Naša djeca Vinkovci održavalo je kreativne igraonice za djecu, članice udruge “retroPERSPEKTIVA” održale su plesnu radionicu za djecu i odrasle, zanimljivi štandovi sajma i Retro Yard Sale-a bili su postavljeni od samog početka, Majstor Hell Boy Tattoo tetovirao je punom parom, naše su frizerke izgorjele od posla, a od 18:30 počelo je i fotografiranje za Pin-up foto natječaj.

Pobjedničke fotografije Pin-up foto natječaja 3. Hang Loose Rockabilly Festivala

Iza 21:00 počeo je koncertni program, a otvorili su ga Zagrepčani Johnny and his Rockin’ Tunes, već poznati i uvijek dobro prihvaćeni u ovom dijelu Slavonije. Repertoarom u kojem dominiraju pjesme Elvis Presleya, uz još neka zvučna imena (Jerry Lee Lewis, Gene Vincent, Johnny Cash, Carl Perkins…) zagrijali su slavonsku publiku, a ni jedan kratki nestanak struje nije uspio omesti dobru atmosferu.

Johnny and his Rockin' Tunes, foto: Nenad Milić
Johnny and his Rockin’ Tunes

Zagrepčane je na pozornici zamijenio domaći vinkovački bend Greasy Flat 4 koji postoji tek oko godinu dana, a ovo im je bio prvi značajniji nastup. I, može se reći – ugodno su iznenadili slavonsku publiku, osobito energijom koju su svi pohvalili. Stilom su, kao i ostala dva benda na festivalu, bliski authenthic rockabillyu, no neke im pjesme završe bliže psychobilly stilu. Repertoar im je sastavljen od izvornih imena rockabilly glazbe tog vremena – tu su Charlie Feathers, Johnny Powers, The Phantom, Warren Smith, Buddy Holly, a od novijih imena tu su Stray Cats.

Greasy Flat 4. foto: Tena Bogutovac
Greasy Flat 4

Headlineri festivala bili su Talijani Pete and the Shine Brights, izvrstan trio, pomalo specifično –  bez bubnjeva. Glazbeno i vizualno izvrsni, sa svojim repertoarom na kojem su se našli Buddy Holly, Elvis Presley, Tennessee Ernie Ford, Charlie Feathers, Bobby Lord, Autry Inman, završili su festival uz ovacije publike.

Pete and the Shine Brights, foto: Nenad Milić
Pete and the Shine Brights

[quote font_size=”18″ font_style=”italic” color=”#f7f7f7″]”Teško je sad, dok je sve to svježe opisati svoje emocije koje su pomješane s umorom. Ali znam da smo sretni i zadovoljni. Posebno sam zahvalna našoj ekipi iz udruge ‘retroPERSPEKTIVA’, curama i dečkima koji su uz nas bili cijelo vrijeme, umorni i neispavani, vjerujući da će sve ovo uspjeti. Bez njihove podrške teško da bi festival uspio. Veliko hvala ljudima koji su odradili svoj posao, hvala Gradu Vinkovcima i Vukovarsko – srijemskoj županiji i svim sponzorima jer projekt ne bi bio izvediv bez njihove pomoći.”, rekla je Ana Vukoja, glavni organizator festivala[/quote]

Nedjelja nakon festivala donijela nam je još malo druženja iza podneva, uz jam-session preostalih glazbenika, volontera i prijatelja. Upravo riječ “prijatelji” najednostavnije objašnjava uspjeh ovog događaja – u svijetu strke i žurbe, ne zaboravite biti prijatelji.

Vidimo se na četvrtom festivalu. 😉

Tekst: Krunoslav Turda
Fotografije: Mirjana Pjevac, Nenad Milić, Tena Bogutovac

(u nastavku: galerija fotografija Tene Bogutovac)

Designed by T-mark Vinkovci