Foto-čarolija Josipe Bjelobrk

Foto-čarolija Josipe Bjelobrk

Josipa Bjelobrk Photography

Priču o fotografu najbolje će, kažu, ispričati njegove fotografije. U fotografiji, kao i u bilo kojoj drugoj vještini, postoje oni koji ne znaju, oni kojima se u masi svakojakih radova zalomi i poneki dobar, te oni koji baš znaju.

Fotografiju Josipe Bjelobrk prvi sam put ugledao tek nedavno, na Facebook profilu jedne poznanice. Bila je to ljubav na prvi pogled. Savršena kompozicija, sklad lokacije, modela i boja… Fotografija na kojoj baš ništa ne smeta, naprotiv – situacija i svaki njezin element bez greške su stavljeni u službu finalnog uratka, jedne fascinantne fotke. Znatiželja me je odvela na Josipinu foto-stranicu gdje sam ugledao još bezbroj uradaka iste kvalitete. Odmah mi je bilo jasno – Josipa Bjelobrk spada u grupu onih koji baš znaju.

Josipa Bjelobrk
Ponekad i ispred objektiva – Josipa Bjelobrk

Tu priča o fotografu koji se najbolje prezentira svojim radom postaje pomalo nedostatna. Kad te netko toliko fascinira, poželiš saznati više o njemu. Tko je, što je, što ga pokreće, u kojem pravcu želi ići…

Josipa Bjelobrk 25-godišnja je apsolventica poduzetništva na osječkom EFOS-u. Fotografijom kao hobijem počela se baviti u srednjoj školi, za sebe kaže da je uvijek bila kreativni tip osobe. Na moje iznenađenje njezinim odabirom struke uslijedilo je pojašnjenje o prednostima povezivanja marketinga (kojim je započela studij) s fotografijom, osobito psihologije marketinga, te isprepletenosti marketinga sa svim oblicima digitalnih medija.

U njezinoj ranoj fazi prednjačio je fine art, fotografske priče najčešće ispričane kroz simbiozu djevojke i prirode, a nastavilo se modnom i pin-up fotografijom, te dokumentarizmom. Počelo je fotografiranjem prijateljica, a čim je Josipa imala što pokazati, sve je postalo lakše. Lakše se dolazilo do modela raspoloženih za fotkanje.

Dunja, fotografija Josipe Bjelobrk

Još u to vrijeme, dok joj je fotografija bila potpuni hobi, zaredala su pojavljivanja Josipinih radova na raznim naslovnicama, a ni prve nagrade po natječajima i salonima fotografije također nisu bile rijetkost. U posljednje vrijeme često fotografira vjenčanja, iako se dugoročno ne vidi u tome, već se planira usmjeriti k onom umjetničkom u sebi – fine artu, portretima, modnoj i dokumetarnoj fotografiji. Različita umjetnička i komercijalna iskustva pomogla su u sazrijevanju njezine želje da fotografiju učini svojim životnim pozivom, što joj žele i svi oni koji cijene njezin rad.

Kvalitetu za to Josipa Bjelobrk sigurno posjeduje.

U nastavku: selekcija fotografija Josipe Bjelobrk (više na https://www.facebook.com/josipa.bjelobrk )

 

Designed by T-mark Vinkovci