Fire Poi

Fire Poi

Just Too Flammable
Fire Poi by Just Too Flammable, fotografija s efektom (photo by Vjekoslav Berton)

Izvorno, Poi je ples u kojem se utezi vezani na krajevima konopa vitlaju zrakom prateći ritam pjesme ili bubnjeva u pozadini. Riječ Poi potječe od maorskih plemena s Novog Zelanda. Poi ples dio je tradicije Maora.

Varijante ovog plesa izvan kulture Maora razvile su se u novije vrijeme, i poprilično se razlikuju od izvora. Osobito je popularna izvedba s vatrom, koja nije dio maorskog folklora. Nitko ne zna tko je prvi pokrenuo vatrenu verziju Poi-ja, niti kada se to dogodilo.

Fire Poi je, šireći se svijetom, brzo evoluirao. Njegovi izvođači uvelike su smišljali nove pokrete, te ga obogatili elementima posuđenim iz raznih plesova i ritmičke gimnastike.

U Hrvatsku je Fire Poi ušao prije nekoliko godina, na mala vrata. Odmah tu na ulazu je, nažalost, i zastao. Iako ima solidan potencijal za vizualno obogaćivanje najrazličitijih evenata, rijetke grupe koje se njime bave nisu ga uspjele nametnuti široj publici.

"Zapaljivi" nastup - Ivana i kolega iz grupe
“Zapaljivi” nastup – Ivana i kolega iz grupe

Jedna od takvih grupa bila je i vinkovačka Just Too Flammable. Ivana Deby Sabadoš, jedna od utemeljitelja te grupe osoba je koja nam je kroz razgovor približila ovu vizualnu atrakciju.

“Kako je počelo? Brzo i jednostavno – vidjela sam to, zaljubila se , pozvala frenda i osnovali smo grupu. Odmah sam počela trenirati s vatrom i umalo ostala bez kose.”– kroz smijeh će Ivana.

To je ujedno i ono što nas je najviše zanimalo – koliko je Fire Poi zapravo opasan, jer opasno izgleda.

“Zapravo i nije, kad se malo dublje u to ‘ufurate’. Trening je bitan, tj. sinhronizacija ako se rade točke s više artista, jednako kao i pridržavanje nekih osnovnih pravila sigurnosti. Koriste se zapaljiva sredstva koja se ne raspadaju pri žongliranju i to je to.”

Jedan od nastupa grupe Just Too Flammable
Jedan od nastupa grupe Just Too Flammable

Ivana Poi izvodi s lancima na čijim su krajevima utezi s zapaljivim materijalom, a često se radi i s raznim sajlama, štapovima i slično.

Ivana je, nažalost, jedini preostali član grupe Just Too Flammable. Ostali su uglavnom promijenili vinkovačke adrese inozemnima. Traženje zainteresiranih za formiranje nove grupe upravo je u tijeku, stoga – ako vam se ovo sviđa i imate u sebi ritma i talenta za tako nešto, a u Ivaninoj ste blizini, javite joj se.

U nastavku pogledajte dva videa, jedan od njih je konstantna inspiracija mnogim Fire Poi izvođačima, a na drugome je Ivanina grupa Just Too Flammable.

PoiPromoSpot from Custom on Vimeo.

Designed by T-mark Vinkovci