Fenjeri Kern – priča napisana svjetlošću

Fenjeri Kern – priča napisana svjetlošću

Fenjeri Kern

Kada Đorđe Blašević i njegov prateći sastav izađu na pozornicu noseći fenjere, gdje god taj koncert bio – u Zagrebu, Beogradu ili Novome Sadu, fenjeri su uvijek iz Osijeka, iz zbirke osječkog kolekcionara Miroslava Kerna. To i nije neko čudo, jer kolekcionari fenjera u ovim krajevima i nisu baš česta pojava, a osobito takvi poput Miroslava, s prikupljenih više od stotinu fenjera proizvedenih u 26 tvornica diljem svijeta.

Fenjeri Kern na koncertu Đorđa Balaševića
Fenjeri Kern na koncertu Đorđa Balaševića

Miroslavu, po zanimanju profesoru latinskog jezika i filozofije, povijest i istraživanje dio su profesionalnog djelovanja, a u to se savršeno ukopila i strast prema sakupljanju i proučavanju fenjera i njihovoj svjetlosti. On svjetlost fenjera simbolično doživljava kao borbu svjetla i tame, a njegovi fenjeri, proizvedeni širom svijeta, od Japana, Amerike, Njemačke, Austrije, Poljske, Koreje, pa i Hrvatske, pričaju priču o svjetlosti u širem vremenskom i geografskom kontekstu.

Cijela priča započinje na Novu godinu 2004. kada je Miroslav na novogodišnje planinarenje s društvom ponio i jedan stari fenjer. Njegova ga je svjetlost fascinirala, te ih je poželio imati više. Tada je počelo sakupljanje.

Tijekom sakupljanja, naravno, dogodilo se i puno istraživanja, tako nam danas Miroslav može objasniti podjelu fenjera na dva tipa –  starije “hot blast”, te novije “cold blast” fenjere.

Također nam može ispričati i priču o hrvatskoj tvornici Luna iz Karlovca, koja je od 1919. godine, pa sve do 1980-ih (nakon 2. svjetskog rata u sastavu poduzeća Kordun iz Karlovca) u odnosu na mnoge druge proizvođače proizvodila veoma kvalitetne fenjere.

Razlika između hotblast i coldblast fenjera
Kod “hot blast” fenjera (lijevo) zrak se grije kod plamena, topli zrak ide gore i cijevima se vraća do plamenika. Na taj način stvara se konstantan dovod zraka do plamenika što omogućava veći plamen i smanjuje titranje plamena. Ta je tehnologija napravljena zato da fenjer daje neprekinut tok svjetlosti i da se smanji utjecaj vjetra, tj. da se fenjer ne ugasi kad je izložen vjetru. Zbog toga su takve fenjere nazivali i “sturmlanterne” ili “hurricane lantern” = olujne lampe.
Kod “cold blast” fenjera (desno), je sličan princip rada, ali topli zrak izlazi kroz dimnjak fenjera, a svježi hladni zrak ulazi te kroz cijevi ide do plamenika, što rezultira stalnim dotokom hladnog zraka plamenu. Zbog toga “cold blast” fenjeri daju do dva puta više svjetlosti.

Osim već spomenutih koncerata Đorđa Balaševića, Fenjeri Kern traženi su i za snimanja glazbenih spotova, razne foto-sessione i slično, a Miroslav je imao i dvije samostalne izložbe fenjera, od kojih ističe izložbu u osječkoj vodenici gdje je izložio isključivo fenjere na petrolej, popularne “petrolejke” koje se najbolje uklapaju u slavonsku starinu.

Miroslav Kern sa svojim fenjerima na festivalu ReArt u Osijeku
Miroslav Kern sa svojim fenjerima na festivalu ReArt u Osijeku
Osječka pjevačica Andrea Eli, snimanje spota (photo: Krunoslav Perasović)
Osječka pjevačica Andrea Eli, snimanje spota (photo: Krunoslav Perasović)

Na pitanje o električnim fenjerima, Miroslav odgovara kako se protivi takvim modifikacijama fenjera koji se mogu restaurirati, no u slučaju da se fenjer nikako ne može popraviti tj. dovesti u ispravno, izvorno stanje, tada ga nastoji kvalitetno i sigurno elektrificirati.

Miroslav Kern do sada je jedini konkretan kolekcionar fenjera u Hrvatskoj, za razliku od ostatka Europe, gdje postoje mnogi takvi kolekcionari i udruge, a djeluju kroz druženja, izložbe, susrete ljubitelja fenjera, pa čak i izdavanja specijaliziranih časopisa.

Velika mu je želja jedno takvo zbivanje dovesti i kod nas, fenjere spasiti od zaborava, te postići priznanje fenjera kao dijela kulturne baštine. U tu je svrhu osnovao i udrugu “Svjetlost fenjera”, a svojim se stalnim pojavljivanjem u medijima i na društvenim mrežama za to svakodnevno zalaže.

 

Poželimo mu u tome puno uspjeha.

www.facebook.com/Fenjer-Kern

https://www.youtube.com- kanal Fenjer Kern

Tri izdvojena fenjera iz kolekcije Kern
Tri izdvojena primjerka iz kolekcije: lijevo – Luna No.100, proizvod tvornice iz Karlovca, u sredini – njemački Feuerhand, model 405 koji se proizvodio od 1928 do 1944 i zadnji je iz generacije hotblast fenjera te firme (ta je tvornica posljednja u Europi koja još uvijek proizvodi fenjere), te desno – američki fenjer Dietz
Designed by T-mark Vinkovci