Cilo Swiss by Bijeli Jelen- novi život švicarskog bicikla

Cilo Swiss by Bijeli Jelen- novi život švicarskog bicikla

Cilo Swiss by Bijeli jelen
Cilo Swiss by Bijeli jelen

Zagrepčanin Hrvoje Bielen grafički je dizajner, trenutno se bavi digitalnim interaktivnim medijima, a u slobodno ga vrijeme (kojeg baš i nema), zanima sve i svašta, između ostalog i bicikli.
Bicikl iz današnje priče u Švicarskoj je početkom 80-ih kupio Hrvojev punac, vozio ga nekoliko puta, da bi potom stajao u podrumu više od 30 godina, sve dok ga jednog dana nije ugledao Hrvoje. Već je na prvi pogled bilo jasno da se radi o kvalitetnom biciklu – dugogodišnja zapostavljenost nije mu bila pogubna, tek je minimum hrđe svjedočio o godinama neprikladnog skladištenja.

Bicikl prije restauracije
Bicikl prije restauracije

Svi dijelovi na švicarskoj rami proizvodi su istaknutih svjetskih proizvođača iz toga vremena – tu su japanski Sugino lančanici, Shimano FE i RS komponente, švicarske Weinmann kočnice, opet japanski Kusuki “Win” upravljač i kromirana prednja viljuška marke Tange, 27-inčni francuski naplatci Rigida
Takav bicikl ne baca se u staro željezo. Zna to svaki poznavatelj kvalitetnih bicikala, znao je to i Hrvoje. Trebalo je samo zasukati rukave i uprljati ruke.

Dijelovi prije restauracije
Komponente bicikla prije restauracije

Rastavljanje, pranje dijelova, poliranje, priprema rame za bojanje, nabavka sitnica koje nedostaju (zaključno s Brooks sicem, kao točkom na “i”)… I sve to, naravno, u rijetko slobodno vrijeme. Tim tempom, detaljna restauracija trajala je 6 mjeseci.

Dijelovi bicikla nakon temeljite obnove
Dijelovi bicikla nakon temeljite obnove

Bicikl je obojan u lijepu tamniju metalik plavu boju, novi natpisi na njemu Hrvojev su dizajnerski pečat (Bijeli jelen je nadimak kojim su ga u djetinjstvu zadirkivali vršnjaci, sad mu je to, kaže, cool), a ono što je uslijedilo bio je najslađi dio posla – sastavljanje, podmazivanje, podešavanje. Na već sklopljen bicikl, Hrvoje je dodao zanimljiv i atraktivan retro- detalj – ručice guvernala presvukao je kožom izrezanom od stare majčine torbice, a u krajeve utisnuo gumene čepove s drvenim kapama (od rakije, kaže).

Ovaj je projekt priveden kraju, ali Hrvoje ne miruje. Na njegovoj FB stranici Bijeli Jelen možete vidjeti kakvim se sve nepodopštinama bavi ovaj kreativac, a ovaj članak vjerojatno neće ostati posljednji tekst o njemu kojega ste pročitali.

U nastavku: foto galerija restauracije

Designed by T-mark Vinkovci