Bobber, bob-job

Bobber, bob-job

Harley-Davidson WR

Harley-Davidson WR, preteča i jedan od uzora bob-job motocikala, današnjih bobbera

BOBBER – stil uređenja motocikla

Pojam bobber, naziv proistekao iz originalnog naziva bob-job označava olakšan motocikl, lišen svih suvišnih dijelova. Originalno, bob-job su motocikli koje su američki motoristički entuzijasti prerađivali po uzoru na motore za utrke klase C. Klasa C nastala je 1933. godine i dozvoljavala je učešće jedino originalnih tvorničkih trkaćih motocikala, pa su proizvođači predstavili nekoliko olakšanih i modificiranih modela za tu svrhu, najznačajniji su bili Indian Scout Daytona te Harley-Davidson WLDR i WR.

Pojam bobber naslijedio je prvobitni bob-job kasnih 90-ih, a bobber stil doživljava razne varijacije, ali osnovne značajke su najčešće nepromijenjene – minimalistički, skraćeni blatobrani (naprijed uglavnom bez blatobrana), solo sjedište i odsustvo bilo kakvog putnog komfora. U početku boberi su imali netaknute originalne okvire po kojima su se razlikovali od choppera koji su se pojavili sredinom 60-ih, a imali su znatno modificirane okvire i ovjese.

U posljednje se vrijeme okviri modificiraju i bobberima, najčešće preradom u hard-tail (neogibljen) stražnji kraj, da bi se tako približili korijenima bob-joba. Bobberi, jednako kao ni američki motocikli općenito, nemaju više nikakve veze sa brzinom i utrkivanjem – bobber je sada tek obilježje stila.

Gotovo da nema ograničenja u brandu ili zapremnini motora koji se modificiraju u bobbere, a najpopularniji su Harley-Davidson, engleski klasični motocikli Triumph, Norton, BSA, zatim Yamaha XS650, a nakon njih svi ostali, najčešće V-twin i redni dvocilindraši.

U nastavku: foto galerija nekoliko izrazito uspjelih bobbera.

Designed by T-mark Vinkovci