B and the Bops – zagrebačka rockabilly uzdanica

B and the Bops – zagrebačka rockabilly uzdanica

B and the Bops
B and the Bops, s lijeva na desno: Marko Markoč (sada bivši član, zamijenio ga je Carl Baker), Branko Radovančević, Josip Adam i Damir Dimić

B and the Bops jedan je od vodećih hrvatskih rockabilly bendova. Za razliku od drugih sastava te vrste, koji uglavnom spadaju u cover kategoriju, B and the Bops sviraju i vlastitu glazbu, a snimili su dva albuma za njemačku izdavačku kuću Rhytm Bomb RecordsDon’t Stop The Rock Bop (2013.) i All Tangled Up! (2015).
B and The Bops čine Branko Radovančević (vokal i ritam gitara), Damir Dimić (gitara), Carl Baker (kontrabas) i Josip Adam (bubnjevi).

O bendu i aktivnostima njegovih članova, ali i o rockabilly sceni općenito, razgovarali smo s Brankom Radovančevićem.

Branko, otkud baš rockabilly glazba?
“Svi u bendu, zapravo i u prvom bendu koji sam imao (The MadMen), jednako kao i sada u B and the Bops smo slušali rockabilly glazbu i svi smo htjeli tu glazbu i svirati. Dakle, nije to bilo nešto u stilu “idemo sad svirati rockabilly jer je to fora”, nego je to bilo baš ono što nas je pokretalo i što smo svi istinski voljeli i slušali.”

Iza vas su dva albuma, oba izdana za njemačku rockabilly etiketu “Rhytm Bomb Records”. Kako je došlo do te suradnje?
“Suradnja s Rhytm Bomb Records počela je još u vrijeme sastava The MadMen, kada smo snimili dva albuma za tu izdavačku kuću. Svirali smo u Austriji na nekom manjem festivalu i tamo nam je pristupio Ralph Sommer, basist benda Spo-Dee-O-Dee iz Berlina koji je u to vrijeme surađivao s Rhytm Bomb Records i predložio i nama suradnju s labelom. Uskoro je uslijedila turneja po Njemačkoj i snimanje prvog albuma skupine The Mad Men. Tu smo suradnju samo nastavili na dva albuma B and the Bops-a, iako smo izdali i EP za španjolsku etiketu Sleazy Records.”

Koliko ste traženi u HR, tj. koliko svirate u Hrvatskoj, a koliko vani?
“Sviramo i u Hrvatskoj i vani. U Hrvatskoj sviramo kad nas pozovu, bilo na neke gradske festivale, klupske koncerte, prije smo u Zagrebu često svirali i na ulici jer nas je to zabavljalo (sad smo se malo umorili od toga). U inozemstvu sviramo uglavnom na događanjima vezanim uz rockabilly scenu, na festivalima, manjim ili većim, ali sviramo dosta i klupske koncerte. Svirali smo skoro na svim većim festivalima u Europi – Rockabilly Rave, High Rockabilly, Get Rhythm Go Wild, Big Rhythm Rumble, Vintage Roots Festival i još hrpu drugih. Najčešće sviramo u Njemačkoj i Italiji, ali smo česti gosti i u Sloveniji, Mađarskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Švedskoj…”

Posljednjih smo godina svjedoci jačanja retro-trendova u mnogim segmentima života. Imaš li dojam da je moguć neki “boom” rockabilly glazbe, ili će to vječito ostati u okvirima interesa uže publike?
“Mislim da do nekog velikog “booma” neće doći. Rock’n’roll iz 50-ih je već toliko stara glazba i ima svoje čvrsto mjesto u pop kulturi i status u kolektivnoj svijesti, da joj to daje bezvremensku prepoznatljivost. Što je možda i bolje, nego da ju privremeno istakne neki prolazni trend.”

Osim sviranja u B and The Bops, članovi benda su bitni motorići i šire hrvatske glazbene, retro i rockabilly scene. Možeš li nam malo opisati te vaše brojne i šarolike aktivnosti, te ukratko i glazbeni put članova benda?
“Uh, ima toga dosta… Gitarist Damir Dimić svirao je i u zagrebačkom psychobilly bandu Latex Willer, a sada ima rhythm’n’blues/electric blues projekt D.D. Kid Combo, s kojim je objavio single na slovenskoj etiketi Martin’s Garage. Osim toga, pjeva u Johnny Cash Tribute bandu, triu koji izvodi glazbu Johnny Casha s početka karijere (period Sun Recordsa i početak Columbie).
Bubnjar Josip Adam svirao je u rockabilly bandu Adam and his Nuclear Rockets, a izdali su dva albuma za španjolsku izdavačku kuću El Toro Records. Jedan je od organizatora rockabilly festivala Tear It Up koji se svake godine, prvog vikenda u lipnju održava u istarskom gradiću Medulinu.
Originalni basist B and The Bopsa Marko Markoč je kao i Damir Dimić svirao u bendu Latex Willer, te u punk’n’roll bandu Dykeman Family. Marko je odselio u SAD, u Portland, Oregon gdje svira s rockabilly bendom The Dalharts, a povremeno i s drugim bendovima.
Kontrabas u B and the Bops sad svira Australac s njemačkom adresom Carl Baker, koji je svirao sa puno australskih bendova, a osim s B and the Bops svira i s njemačkim The Booze Bombs.
To smo već dotakli, ali možeš napisati i da je moja malenkost, Branko Radovančević, svirao prvobitno s The MadMen, a danas nastupa i s lo-fi rockabilly triom The High Steppers kojima uskoro izlazi debitantski EP. Osim mene, glavom, bradom, glasom i ritam gitarom, ovaj internacionalni trio čine i Filip Nesvadba (gitara/vokal), gitarist i pjevac češkog benda Twisted Rod, iz Njemačke dolazi Carsten Casi Harbeck (kontrabas), također basist u bendu Cherry Casino and the Gamblers, te u još nekim bendovima.
Skoro zaboravih… Također uređujem i vodim radijsku emisiju Bamalama na Radio Studentu, gdje puštam svoju omiljenu glazbu isključivo s vinila, a puštam i glazbu kao DJ Bronco na raznim eventima u Hrvatskoj i inozemstvu.”

Da li je ovo ljeto za B and the Bops vrijeme svirki ili odmora?
“Rekao bih – kombinirano.”

Radi li se na trećem albumu?
“Da, dobar dio pjesama je spreman, moramo se samo svi zajedno naći i vježbati, te uzeti neko vrijeme za snimanja.. E sad – kad će to biti, još ćemo vidjeti.”

 

B and the Bops na Rockin' Riviera Weekender festivalu u Sloveniji
B and the Bops na Rockin’ Riviera Weekender festivalu u Sloveniji
Designed by T-mark Vinkovci