Airbrush by Nenad Nenoos Barinić – Welcome to the dark side

Airbrush by Nenad Nenoos Barinić – Welcome to the dark side

Steven The Deathbiker, lik iz stripova Nenada Barinića
Steven The Deathbiker, lik iz stripova ranije faze Nenada Barinića

Skica za današnji portret narisana je olovkom sredinom 1980-ih godina. Vinkovački dječak imenom Nenad Barinić tada je sramežljivo i samouko crtkarao stripove i ilustracije, a ubrzo ih je (od 1986. godine) počeo objavljivati u tadašnjim više ili manje poznatim časopisima. U dobi od 16-17 godina počeo se zanimati za motore, te je, sasvim spontano počeo (u početku običnim kistovima) šarati i po kacigama i motorima. Već tada bogato iskustvo strip crtača u tome mu je bilo od koristi, a tada se učvrstio i u karakterističnoj, mističnoj rockerskoj tematici: smrt, kosturi, jakna “rokerica”, vatra i slični motivi protezati će se kroz čitavo njegovo stvaralaštvo u stripu i airbrushu, dva područja koja se u slučaju Nenada Barinića jednostavno ne mogu razdvojiti.

Poznajući Nenada još od tih adolescentskih dana, usput sam pratio cijeli taj rad i razvoj, u početku kroz druženje oko motora, kasnije i kroz profesionalnu suradnju. Tada je i meni, stripovskom laiku, bio očigledan manjak dobrog scenarija koji bi Nenada kao iznimno talentiranog crtača vinuo u neke izraženije stripovske visine, ali na području airbrusha (slikanja tzv. “zračnim kistom”) kompleksni scenariji nisu bili potrebni i tu je Nenad već tada imao puno za pokazati. U svakom slučaju, bio je jedan od pionira oslikavanja vozila airbrush tehnikom na ovim područjima.

Nažalost, rijetke su fotografije njegovih airbrush uradaka iz vremena neposredno nakon Domovinskog rata, kada si je nabavio svoj prvi pravi airbrush. Još mi je živa u sjećanju izvrsna slika s haube njegovog VW Scirocca na kojoj isti takav, iako malo bijesniji, zubati Scirocco gazi Rolls Roycea. Nakon prodaje tom se je automobilu izgubio trag, a budući da se radi o automobilu iz sedamdesetih, vjerojatno je odavno sprešan u kocku.

Keeway Cruiser s airbrushem by Nenad Barinić
Keeway Cruiser s airbrushem by Nenad Nenoos Barinić

Druga polovina 90-ih donijela je blagu stagnaciju Nenadovog stripovskog i airbrush stvaralaštva, uzrokovanu poslovnim i obiteljskim obvezama te nešto kasnije i preseljenje iz Vinkovaca u Vukovar, gdje živi i danas. Kroz rad u Policijskoj upravi Vukovarsko-srijemskoj, Barinić se afirmirao i kao crtač fotorobota, a zanimanje za ribolov vratilo ga je aktivnije i u stripovsko stvaralaštvo, kroz ilustracije i crtanje stripa za tadašnje glasilo Hrvatskog športsko ribolovnog saveza “Športski ribolov” (1998.-2010.). Ribolov je imao važnu ulogu i u nastavku Nenadovog rada u airbrush tehnici, kojom se je služio i u dizajniranju i bojanju ribolovnih varalica.

Tek je “drugo poluvrijeme” bikerskog života Nenada Barinića donijelo konkretan nastavak slikanja u airbrush tehnici. Tijekom zime 2010./2011. Nenad je rastavio svoj tadašnji Keeway Cruiser i veoma ga uspješno oslikao (meni je ovo i danas jedan od njegovih najboljih radova). Uslijedili su brojni radovi na kacigama, motociklima, gitarama, zidovima, a između ostaloga i na njegovom sljedećem motoru, Kawasakiju VN900 Classic kojeg je Barinić namjerno oslikao kao putujući katalog mogućnosti kojima vješto barata.

Posljednje su godine donijele potvrdu Nenadovog umijeća na svim područjima kojima se bavi, a bavi se s toliko mnogo toga, da se svi mi pitamo kada taj čovjek uspije spavati. Predsjednik Moto kluba “Golubica” iz Vukovara, autor stripova, ilustrator, bloger, učesnik i voditelj mnogih škola stripa i strip radionica za najmlađe u Hrvatskoj i inozemstvu, pisac članaka o varaličarskom ribolovu, član ULUPUH-a (Udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske) i STRIPOS-a (Udruga ljubitelja stripa Osijek), airbrusher, sve je to Nenad Nenoos Barinić. I naravno, da ne zaboravim – prijatelj, suprug i otac četvero djece.

Kawasaki VN900 Nenada Barinića
Nenadov VN900 kao putujući katalog mogućnosti: pretapanja boja, nabori zastave, plamenovi…

Iako spadam u one koji ne podržavaju razvlačenje rata kao stalne teme u svakodnevnom životu, više od dvadeset godina otkad je on završio, moram priznati da je rat Nenadu Bariniću dao ono što mu je kao autoru stripa nedostajalo u njegovome ranom radu – scenarij. Ratni prizori savršeno su sjeli Nenadu kao prirodan nastavak njegovih omiljenih “tamnih” mladenačkih tema, iako, ovaj put lišeni svake naivnosti – krvavi, mračni i teški. Pod tim je utjecajem Nenad nacrtao nekoliko zapaženih i nagrađivanih stripova (“Anno Domini 1991”, “Ovčara, krik u noći”), ilustracije za dokumentarni serijal Eduarda Galića “Heroji Vukovara” i druge uratke. Ratna se tematika protegla i kroz njegov rad u airbrushu, pa sam pri selekciji radova za foto galeriju ovog članka u nju morao uvrstiti neke od tih radova jer, jednostavno – ostavljaju bez daha.

Vukowar - kaciga oslikana motivima iz Domovinskog rata (foto: Petar Klašnja)
Vukowar – kaciga oslikana motivima iz Domovinskog rata (foto: Petar Klašnja)

O ukusima se ne raspravlja, kažu. Tako će neki do nas poželjeti tek neki detalj svoga metalnog ljubimca odrađen u airbrushu, dok će drugi naručiti oslikavanje cijelog motocikla. Što god poželjeli, Nenad Barinić je onaj koji to može odraditi. Na vama je samo da to dovoljno precizno i jasno s njim dogovorite, jer – majstor zna odraditi uzorak zmijske kože, plamenove ili sliku pokojnog, raspadajućeg rockera, ali baš nikako ne može pročitati vaše neizrečene misli.

Više detalja o autoru možete pročitati na www.nenadbarinic.com, a sresti ga možete na većini slavonskih motorijada i uglavnom je dovoljno druželjubiv i razgovorljiv da ga možete pitati što god vas zanima o njegovom radu. A ukoliko želite svoje vozilo ukrasiti motivima naslikanim u airbrushu, vjerujem da će vam foto galerija koja slijedi biti zanimljiva i inspirativna.

« 1 od 2 »
Designed by T-mark Vinkovci