4. prosinca 1956. – Million Dollar Quartet

4. prosinca 1956. – Million Dollar Quartet

Million Dollar Quartet

4. prosinca 1956. godine u studiju Sun Records (Memphis, Tennessee, USA) jam session odsvirali su Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Elvis Presley i Johnny Cash. 

Ova se svirka dogodila potpuno slučajno – Carl Perkins (koji je do tada već postao poznat pjesmom Blue Suede Shoes, koju je nešto kasnije obradio i Presley), njegova braća Clayton i Jay, te bubnjar W.S. Holland imali su dogovoren termin za snimanje. Sam Phillips, vlasnik Sun Recordsa doveo je na to snimanje i svoju novu uzdanicu Jerry Lee Lewisa, tada još nepoznatog izvan Memphisa, a Elvis Presley, zvijezda u usponu i bivši izvođač etikete Sun Records, s djevojkom Marilyn Evans slučajno je naišao u posjet studiju. Tu se zatekao i Johnny Cash, koji je također već u više navrata pokorio top-liste country glazbe, prema vlastitim riječima – znatiželjan u vezi snimanja materijala Carl Perkinsa.

Tijekom ove jam svirke, spomenuta četvorica velikana odsvirala su skupa više desetaka pjesama, obrada tuđih ili tradicionalnih gospel skladbi koje su ostale godinama zagubljene u arhivi Sun Records-a, a prvi put su objavljene 1981. godine pod nazivom The Million Dollar Quartet.

Ova svirka smatra se ključnim trenutkom u povijesti rock’n’roll glazbe.

Designed by T-mark Vinkovci