3. prosinca 1976. – Promo balon Pink Floyda u obliku svinje poletio u nebo

3. prosinca 1976. – Promo balon Pink Floyda u obliku svinje poletio u nebo

Leteća svinja skupine Pink Floyd
3. prosinca 1976. godine skupina Pink Floyd još je jednom na neuobičajen način promovirala svoju glazbu. Ovaj put se radilo o promidžbi njihovog albuma Animals. Roger Waters i umjetnik Aubrey Powell naumili su na omot toga albuma staviti fotografiju velike ružičaste svinje na napuhavanje koja lebdi iznad londonske termoelektrane Battersea Power Station, a planirali su to izvesti stvarnim fotografiranjem 12-metarske svinje na napuhavanje privezane konopom za tlo ispred elektrane.

No, stvari su se otele kontroli i konop je pukao, te je velika ružičasta svinja poletjela u nebo, ususret gužvi aviona u blizini aerodroma Heathrow. Svi letovi su otkazani, Aubrey Powell je uhićen, a čak su se i policijski helikopteri i Royal Air Force uključili u potjeru za svinjom, koja je na kraju pala na jedan poprilično udaljen pašnjak u Kentu i tamo “na smrt preplašila” krave lokalnog farmera.

Naglašena cijelom tom strkom, ova je promo akcija skupini Pink Floyd donijela ogroman publicitet, a nakon neuspješnog foto-sessiona, za omot albuma napravljena je fotomontaža.

Designed by T-mark Vinkovci