21. siječnja 1862. – osnovana tvrtka Opel

21. siječnja 1862. – osnovana tvrtka Opel

Šivaći strojevi - prvi uspješni proizvodi tvrtke Opel
Šivaći strojevi – prvi uspješni proizvodi tvrtke Opel

21. siječnja 1862. godine u Rüsselsheimu (Njemačka) Adam Opel osnovao je svoju tvrtku, koja se u početku bavila proizvodnjom šivaćih strojeva. 1886. godine tvrtka je u svoj proizvodni program uvela i bicikle, a do smrti Adama Opela bila je lider na oba tržišta.

Prve automobile tvrtka je proizvela 1899. godine kada su sinovi Adama Opela ušli u partnerstvo s izvjesnim Friedrich Lutzmannom, koji je tada već neko vrijeme radio na svom prototipu automobila. Prvi Opelovi automobili nisu se pokazali odveć uspješnima, te ja partnerstvo s Lutzmannom razvrgnuto nakon dvije godine. Tada je utemeljeno novo partnerstvo s francuskom tvrtkom Automobiles Darracq, te je počela proizvodnja automobila pod imenom Opel Darracq. Ovi su automobili bili izgrađeni na šasiji Darracqa, s karoserijama Opela, a pogonjeni 2-cilindričnim motorima.

Sistem Lutzmann - prvi automobili branda Opel
Sistem Lutzmann – prvi automobili branda Opel

Tvrtka Opel je svoje prve samostalne automobile predstavila na sajmu automobila u Hamburgu 1902. godine, a započela s proizvodnjom 1906. godine, nakon čega je 1907. uslijedio prekid proizvodnje automobila Opel Darracq.

 

Designed by T-mark Vinkovci