2. Hang Loose Rockabilly Festival u Vinkovcima – dva dana dinamičnih ritmova i retro prizora

2. Hang Loose Rockabilly Festival u Vinkovcima – dva dana dinamičnih ritmova i retro prizora

B and the Bops, 2. Hang Loose Rockabilly Festival (foto: Goga Pavlek, Craftomoto)
B and the Bops, 2. Hang Loose Rockabilly Festival – foto: Goga Pavlek (Craftomoto)

Rockabilly scena u Hrvatskoj ne broji mnoštvo poklonika, ali svakako odiše entuzijazmom sposobnim privući šire mase koje će se u tom svijetu uvijek dobro zabaviti.  Da je rockabilly događaja u Hrvatskoj više, vjerujem da bi lako stvorili i mnogo više fanova.
Najbolje ću to oslikati primjerom poznanice, koja je 11. kolovoza potegla iz Osijeka u Vinkovce na 2. Hang Loose Rockabilly Festival:

Kad si me pozvao, mislila sam da to nije “my piece of cake”. A onda sam malo proguglala…

Ako ste stariji, sigurno ste bar ponekad u životu slušali nešto rockabilly glazbe, koja je zapravo jedna faza u razvoju rock’n’rolla. Sigurno znate barem neke od hitova koje su izvodili Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis. Znaju za njih i mlađi, barem oni koji ne žele plivati niz struju sveopćeg glazbenog šunda kojim odiše današnjica u Hrvata (a i šire, reklo bi se). Ako još k tome smatrate da su žene sredinom prošlog stoljeća daleko ženstvenije izgledale, a i muškarci više nalikovali muškarcima, vi ste vjerojatno publika kojoj će biti lijepo na vinkovačkom, ili bilo kojem drugom rockabilly festivalu.

Hang Loose Rockabilly Festival, čije je drugo izdanje održano 10. i 11. kolovoza 2018. u dvorištu vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, raste i razvija se kako se 50-ih razvijao i rock’n’roll. Prošlogodišnji, prvi festival trajao je jedan dan, prezentirao nam tri dobra benda, dosta plesa, te djevojke koje su stidljivo zavirile u retro i pin-up stil. Ovogodišnji je, ako ništa drugo, barem udvostručio sve to. U dva dana nastupilo je 5 bendova, svirajući pjesme authentic ili neo-rockabilly orijentacije.

Zapaljivi nastup mađarskog benda Dynamite Dudes (foto: Mihael Španić)
Zapaljivi nastup mađarskog benda Dynamite Dudes (foto: Mihael Španić)

Koncertni program u petak otvorili su Dynamite Dudes iz Mađarske, cover bend koji svira rockabilly klasike, ali i u rockabilly stilu obrađuje različite blues, te pop skladbe novijeg doba. Svojim zabavljačkim kvalitetima pokazali su se izvrsnim odabirom za početak ovakvog festivala, zapalivši publiku, ali i kontrabas – i to doslovno. Ne, nije se dogodila nezgoda, bio je to ciljani performans pjevača i basista umjetničkim imenom Mitch Farty, čiji nastup obiluje takvim detaljima, poput “plivanja” na polegnutom kontrabasu, ili, uobičajenije, penjanja na isti. Glazbeno, trio Dynamite Dudes zvuči čvrsto i dinamično, iako im bolji znalci zvuka malo zamjeraju vokal “dorađen” različitim elektronskim filtrima.

Publika u Vinkovcima nije toliko cjepidlačila – Dynamite Dudes dočekani su dobro i ispraćeni ovacijama.

Dynamite Dudes, Mađarska (foto: Mihael Španić)
Dynamite Dudes, Mađarska (foto: Mihael Španić)

Poslije zapaljivih Mađara nastupili su novosadski Moonshine Alligators, jedini bend iz ovogodišnjeg lineup-a koji je nastupio i na prvom vinkovačkom festivalu. Moonshine Alligators spadaju otprilike na pola tog vremeplova između izvornog i neo rockabilly zvuka – dio njihovog repertoara su pjesme najvećih imena rockabilly glazbe, nešto malo country-a, ali nađe se tu i surfa i punka (izvrsno sviraju Shadowse, a energija kojom odiše izvedba “I Fought The Law” od Clasha otkriva sklonost članova, osobito lidera Bojana Nedeljkovića k punk-glazbi). Moonshine Alligators odlikuje čvrst i besprijekoran zvuk, koji je do kraja pred pozornicom zadržao brojne poklonike dobrog rock’n’rolla, a nastup ovog benda završen je izlaskom na bis, kada su izveli “Crvenu Kristinu” grupe Mačke. I, rekao bih – zapečatili svoju popularnost kod ovdašnje publike.

Tijekom oba dana festivala događali su se i različiti popratni sadržaji – u dvorištu Gimnazije postavljen je mini-sajam različitih odjevnih i uporabnih predmeta, kozmetike i slično. Bili su tu Lesica Kreatif, Kerefeke, BooLab, Betonke, Antifolk Community – AFC Brand, Clothing by Pika Anika, Elastic Heart, Dom. radinost Alikavazović, Hang Loose Store, Ljutoteka, Optika Marko… Za izgled izvođača i posjetitelja pobrinuli su se improvizirani saloni Barbershop Španić i Dlaka 22, a bilo je moguće i tetovirati se (HellBoy Tattoo). U dvorištu Gimnazije bilo je smješteno i nekoliko oldtimer automobila i motocikala, a pozvani su i kvalitetni fotografi s ciljem ovjekovječenja svih tih prizora. Osobito je atraktivan bio pin-up photo session s brojnim ženskim, ali i muškim modelima, a fotografirali su ga Mirjana Pjevac, Josipa Bjelobrk, Dražen Benčević, Mihael Španić i Goga Pavlek.
Vizualni doživljaj festivala bio bi daleko slabiji, da ispred pozornice gotovo cijele večeri nisu plesali plesači domaće plesne grupe festivala, zagrebačke plesne udruge Back To Swing, te posjetitelji festivala.

Pin-up photo session (foto: Dražen Benčević)
Pin-up photo session, foto: Dražen Benčević
Pin up photo-session, foto: Josipa Bjelobrk
Pin up photo-session, foto: Josipa Bjelobrk

Drugi koncertni dan započeli su ponovo Mađari, ovaj put Naked Truckers. Glazbeno slični svojim sunarodnjacima koji su nastupali u petak, također su dobro zagrijali publiku, iako – bez plamena i požara na instrumentima. Dinamični ritmovi, energija dostatna za gotovo sat i pol vremena dobre svirke, te dobar odaziv publike najbolji su opis nastupa ovog trojca.

Nakon njih, ludi ritam je ponešto ublažen i zamijenjen nekim drugim kvalitetima. Joe and The Rhythm Boys, bend iz Maribora, svira covere authentic rockabilly izvođača, zapravo prijelazne faze country/rockabilly – većinu repertoara čine im Hank Williams i Johnny Cash. Svoj su nastup u nekoliko navrata pojačali ženskim vokalom Miss Stacey Child, djevojke solidnih glasovnih mogućnosti koja je ovaj festival upotpunila i vlastitim cabaret show-om, te sudjelovanjem pred objektivima fotografa pin-up photo sessiona.

Pin up photo-session, foto: Mirjana Pjevac
Pin up photo-session, foto: Mirjana Pjevac

 

Miss Stacey's cabaret show, foto: Goga Pavlek (Craftomoto)
Miss Stacey’s cabaret show, foto: Goga Pavlek (Craftomoto)

Organizator je priredio i tombolu na kojoj je glavna nagrada bio bicikl iz radionice Sentimental Bikes, a utješne poklon-paketi koje su priredili Dizdar Birc, vinarija i birtija, te izlagači na sajmu.

Festival su odličnom svirkom zatvorili Zagrepčani B and the Bops. Ovo im je prvi nastup na festivalu, ali ne i u Vinkovcima, koji ih već dobro poznaju. Za one manje upućene, B and the Bops je bend koji je izdao i dva albuma, te se može pohvaliti s nekoliko veoma zaraznih i živahnih pjesama (moj favorit je “Believe I’m Doing Fine” s albuma Don’t Stop The Rock Bop). Uz ovaj bend najzagriženiji poklonici ostali su do skoro 2 sata u noći.

Detalj nastupa grupe B and the Bops – foto: Mihael Španić

I tako… Kako reče Ana Vukoja, glavni organizator:

Hvala svima koji su se usudili prići bliže i prepoznati da nešto drugačije može biti nešto dobro.

Svjetla pozornice su ugašena, do sljedeće godine. Ne sumnjam u uspjeh trećeg festivala. Bio sam dijelom organizacijskog tima i shvatio pravu snagu ovog festivala, koja leži u entuzijazmu i prijateljskom odnosu vrijedne ekipe mladih ljudi. Dok god je tako, bit će i uspjeha.

So retro, but so true.

Vidimo se za godinu dana.

Tekst: Krunoslav Turda
Fotografije: Goga Pavlek, Josipa Bjelobrk, Mihael Španić, Dražen Benčević, Mirjana Pjevac

 

Designed by T-mark Vinkovci